Synechron lanceert Blockchain Accelerator Program

04 oktober 2016 Banken.nl 7 min. leestijd
Meer nieuws over

Synechron heeft wereldwijd een nieuwe dienst gelanceerd die financiële dienstverleners in staat stelt om binnen enkele weken operationeel te zijn met een blockchain-toepassing. Het zogeheten ‘Blockchain Accelerator Program’ bestaat uit zes op cloud-gebaseerde blockchain-applicaties. Ook Synechron Nederland biedt de propositie aan.

Blockchain wordt door veel experts gezien als de echte innovatie achter de bitcoin, de virtuele munteenheid die enkele jaren geleden zijn intrede deed. De blockchain is het decentrale register waarin iedere bitcoin wordt gevolgd van transactie tot transactie en van eigenaar tot eigenaar. De blockchain is in feite een netwerk van computers dat de transacties vastlegt per munt, waardoor er niet langer een derde partij bij een transactie hoeft worden betrokken. Indien blockchain technologie operationeel kan worden gemaakt, wordt het door velen gezien als de nieuwste disruptieve kracht die de financiële sector op zijn kop kan zetten.

De technologie werd van oorsprong binnen het betalingsdomein geïntroduceerd, waar blockchain er onder meer voor kan zorgen dat transacties direct, snel(ler) en realtime kunnen plaatsvinden. Bovendien is fraude in principe onmogelijk, aangezien iedere transactie openbaar is voor alle aangesloten gebruikers op het blockchain-netwerk. Veel deskundigen zijn het er echter over eens: door het unieke raamwerk dat in blockchain-technologie schuilgaat, kan het worden toegepast in tal van situaties, waarin er sprake is van transacties of communicatiestromen tussen partijen. Toepassingsgebieden kunnen naast betalingen of transacties bijvoorbeeld zijn: het sluiten van contracten, het passeren van notariële aktes, of het uitbrengen van een stem bij verkiezingen.

Synechron-programma-helpt-klanten

Maar ook op het gebied van Controlling, clearing, risicomanagement procedures, project management, compliance controles kan blockchain veel gaan betekenen. Veel bedrijven investeren momenteel om de mogelijkheden van de technologie voor hun business te onderzoeken. Enerzijds om zelf te profiteren van het potentieel, anderzijds om niet achter te lopen op hun concurrenten. Want tal van banken, verzekeraars en overige financiële instellingen spelen in op de trend en experimenteren momenteel met blockchain-toepassingen in hun bedrijfsvoering.

Zo heeft ABN AMRO bijvoorbeeld een heel team gezet op het onderzoeken van de potentie van de technologie. Zo’n dertig ABN medewerkers neemt alle bedrijfsonderdelen onder de loep en kijkt waar de blockchain van invloed zou kunnen zijn: van hypotheken tot risicomodellen tot betaalverkeer over de grens. En eind vorig jaar sloegen negen van de grootste banken ter wereld hun handen ineen om de mogelijkheden achter de blockchain technologie te onderzoeken. Hiervoor werkt het consortium samen met New Yorkse technologische startup R3.

Een van de organisaties die financiële dienstverleners helpt met het ontwerpen en bouwen van blockchain-toepassingen is Synechron, een wereldwijde organisatie die consultancy- en technologie-diensten levert aan de branche en die met 6.000 werknemers wereldwijd een van de grotere spelers in het segment is. “Wij geloven in de transformatie die blockchain teweeg kan brengen in de financiële dienstverlening”, zegt Faisal Husain, CEO van Synechron.

Blockchain Accelerator Program

Om zijn blockchain-dienstverlening aan klanten te verbeteren, lanceerde Synechron eerder deze maand het ‘Blockchain Accelerator Program’. Het programma stelt organisaties in staat te experimenteren met hun blockchain-strategie en deze aan de hand van allerlei feedback loops te verbeteren. Blockchain-toepassingen kunnen binnen enkele weken operationeel zijn, aldus het bureau, waardoor deelnemende organisaties volgens Husain kunnen profiteren van een ‘first-mover’ voordeel. “Deze hoge snelheid geeft hen een groot voordeel ten opzichte van concurrenten bij het benutten van blockchain-technologie.”

Het programma richt zich momenteel op zes gebieden waar financiële dienstverleners volgens Synechron voordeel kunnen realiseren door het toepassen van blockchain in hun bedrijfsvoering, met lagere operationele kosten en een verbeterde bestrijding van fraude als resultaat. Het betreft de gebieden: ‘Global Payments’, ‘Trade Finance’, ‘Smart Margin Calls’, ‘Insurance Claims Processing’, ‘KYC’ (‘Know Your Customer’) en ‘Mortgage Financing & Processing’. Voor elk van deze domeinen is een apart Blockchain Accelerator programma ontwikkeld:

Blockchain Accelerator Program-

Blockchain Accelerator for Global Payments’ – een toepassing die bedrijven in staat stelt om bij elke bank te betalen met cryptocurrencies, wat transacties eenvoudiger, goedkoper en sneller maakt.

  • 'Blockchain Accelerator for Global Payments’ – een toepassing die bedrijven in staat stelt om bij elke bank te betalen met cryptocurrencies, wat transacties eenvoudiger, goedkoper en sneller maakt.
  • ‘Blockchain Accelerator for Trade Finance’ – digitale versies van transacties, ‘smart contracts’ en centralisatie van onderliggende informatie in een ‘distributed ledger’ zorgen voor minder fraudegevallen, hogere datakwaliteit en een snellere verwerkingstijd.
  • ‘Blockchain Accelerator for Smart Margin Calls’ – automatisering door het gebruik van smart contracts om de waarde van portfolio’s te bepalen, onderhoudsmarges aan te houden en betalingen te volgen en te valideren zorgt voor een hogere accuraatheid en lagere kosten.
  • ‘Blockchain Accelerator for Insurance Claims Processing’ – automatische verwerking van verzekeringsclaims en betalingen door smart contracts reduceert risico’s en fraude, evenals administratieve kosten.
  • ‘Blockchain Accelerator for KYC’ – De opzet van een gecentraliseerd Know Your Customer (KYC)-model stelt dienstverleners in staat meer te differentiëren én de controles tegen onder meer witwassen te verbeteren.
  • ‘Blockchain Accelerator for Mortgage Financing & Processing’ – verplaatst in de bedrijfsboekhouding gedocumenteerde leningen naar een gecentraliseerd kasboek voor een verbeterde transparantie, snellere doorlooptijden en lagere risico’s.

De blockchain-applicaties van de zakelijke dienstverlener – gebouwd met blockchain-technologieën zoals Ethereum, Hyperledger, Eris en Ripple – zijn beschikbaar in een cloudomgeving. Daarnaast zijn de Blockchain Accelerators agile ontworpen en kunnen klanten gebruikmaken van een sandbox-omgeving die ontwikkelingsduur en infrastructuur minimaliseren. “Hierdoor kunnen bedrijven experimenteren met blockchain zonder dat er extra investeringen nodig zijn en kunnen zij sneller toepassingen lanceren”, aldus Synechron.

Het Blockchain Accelerator Program is wereldwijd gelanceerd door Synechron (het bureau heeft kantoren in 16 landen) – ook de Nederlandse praktijk, gevestigd in Amsterdam, biedt het programma aan. De technologie wordt geleverd vanuit Synechron’s FinLabs, en wordt ondersteund door business en technologie consultants, en design / UX experts.