Crowdfundprojecten behalen vaak binnen 24 uur doel

01 september 2016 Banken.nl 2 min. leestijd
Meer nieuws over

Het doelbedrag van 55% van de crowdfundingprojecten in Nederland wordt binnen 24 uur behaald. Dat blijkt uit data van crowdfundingwebsite Crowdfundmarkt. “Wie wil investeren moet alert zijn.”

Nederlandse ondernemers besluiten steeds vaker financiering aan te trekken in de vorm van crowdfunding. De alternatieve vorm van bedrijfsfinanciering is de afgelopen jaren alleen maar populairder geworden. De jaarlijkse onderzoeken van crowdfunding adviesbureau Douw&Koren toonden vanaf 2012 ieder jaar een verdubbeling van het in Nederland middels crowdfunding opgehaalde bedrag. In de eerste helft van 2016 lijkt echter de onstuimige groei van de Nederlandse crowdfundingmarkt afgezwakt te zijn. In H1 2016 werd €86 miljoen gecrowdfund, waarmee een verdubbeling van de markt dit jaar niet in het vooruitschiet lijkt te liggen. 

Crowdfundmarkt

Naast Douw&Koren zijn er ook andere partijen die regelmatig onderzoek doen naar de Nederlandse markt voor crowdfunding. Een van deze partijen is Crowdfundmarkt, een online marktplaats waar de projecten van 45 crowdfundingplatformen in één overzicht worden samengebracht. Zo bleek begin dit jaar uit cijfers van de overzichtssite dat de Nederlandse crowdfundingmarkt een goede start van €10 miljoen had gemaakt in januari.

Nieuwe data van Crowdfundmarkt, opgericht in 2015 door twee investment analysts van Eneco, toont op een ander vlak aan dat crowdfunding aan populariteit heeft gewonnen de afgelopen jaren. Van de 64 projecten die in augustus 2016 gepubliceerd werden, waren er maar liefst 35 projecten binnen 24 uur volgeschreven. Dat komt neer op 55% van de projecten. “In veel gevallen hebben potentiële investeerders zelfs minder dan een uur om een afweging te maken tussen het risico en het rendement van een aangeboden project”, voegt Crowdfundmarkt toe.