Negatieve rente kost Japanse banken miljarden

19 augustus 2016 Banken.nl 1 min. leestijd
Meer nieuws over

De winst van Japanse banken staat onder druk door de negatieve depositorente in het land. Dat heeft FSA, de Japanse bankentoezichthouder, laten weten. De negatieve rente die is ingevoerd door de Bank of Japan, de Japanse centrale bank zal de drie grootste Japanse banken minstens 300 miljard yen (¥) gaan kosten dit jaar – ongeveer €2,7 miljard.

Mitsubishi UFJ Financial Group wordt naar verwachting het hardste getroffen door de negatieve rente die de Bank of Japan begin 2016 heeft ingevoerd. Japanse zakenkrant Nikkei schrijft dat de bankgigant dit jaar zijn winst met ¥155 miljard zal zien afnemen. De winst van de twee overige grote banken in het land, Sumitomo Mitsui Financial Group en Mizuho Financial Group, zal naar verwachting met respectievelijk ¥76 miljard en ¥61 miljard dalen.

Japanse banken

De toezichthouder van de Japanse bankensector, de Financial Services Agency (FSA) – Japanse tegenhanger van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) in Nederland – heeft in een recent rapport laten weten zich zorgen te maken over de situatie. Mocht de rente nog verder naar beneden worden gebracht, zou dit volgens de FSA de winst van Japans grootste banken nog verder drukken. Bovendien vreest de toezichthouder dat de afzwakkende winsten ervoor zorgen dat de banken minder krediet zullen gaan verlenen – wat tegen de eigenlijke bedoeling van de negatieve rente ingaat.

De depositorente werd tot onder de nul gereduceerd in een poging om de economie van het Aziatische land op gang te brengen. De economische groei van Japan blijft achter de afgelopen jaren. Door de rente negatief te maken kost het banken geld om hun vermogen onder te brengen bij de Bank of Japan, waardoor zij eerder geneigd zijn hun geld uit te lenen. Deze kredieten stimuleren vervolgens weer de economie, doordat bedrijven de financiële middelen tot hun beschikking krijgen om in groei te investeren.