Bank of Japan verrast met negatieve rente

01 februari 2016 Banken.nl

Tegen de verwachtingen in heeft de Bank of Japan (BoJ), de Japanse centrale bank, een rentetarief van -0,1% geïntroduceerd. Het negatieve rentetarief is ervoor bedoeld om banken aan te moedigen hun kapitaal te investeren en uit te lenen, wat een belangrijke stimulans voor de haperende Japanse economie kan betekenen. De BoJ heeft laten weten de rente verder naar beneden te zullen brengen, indien zij dat noodzakelijk acht.

De economie in Japan stagneert de afgelopen pakweg twintig jaar. Het Aziatische land, de op twee na grootste economie ter wereld, is de beurscrash en het knappen van de vastgoed bubble in het begin van de jaren ’90 nooit echt te boven gekomen, gevolgd door twee ‘verloren’ decennia aan terughoudende economische groei (0,8% groei). De gouverneur van de Japanse centrale bank, de Bank of Japan (BoJ), liet een aantal weken terug nog weten dat hij geen nieuwe stimuli voor de Japanse economie zou invoeren, maar eind vorige week wist hij iedereen te verrassen door toch wel een nieuwe stimulerende factor te introduceren.

Bank of Japan

Negatieve rente
De BoJ heeft eind vorige week het benchmark rentetarief verlaagt naar -0,1%. Deze negatieve rente houdt in dat het commerciële banken geld zal kosten wanneer zij hun geld onderbrengen bij de centrale bank. Op die manier worden de banken aangespoord om niet langer te sparen, maar om hun kapitaal uit te lenen en te investeren om zo de trage economische groei een zetje in de rug te geven. In de eurozone zijn al meerdere landen – Denemarken, Zweden, Zwitserland – die een negatief rentetarief hanteren, maar voor Japan is dit een primeur. Wel was Japan ongeveer tien jaar geleden het eerste land dat een dergelijke stimulans voor de economie overwoog.

“De BoJ zal verder snijden in de negatieve rentetarieven als dit nodig geacht wordt”, heeft de Japanse centrale bank in een persbericht laten weten. De BoJ heeft aangegeven de negatieve rente net zolang aan te houden totdat een inflatie van 2% is bereikt. Nu is de inflatie van de yen zo laag dat consumenten en bedrijven hun geld liever opsparen, omdat zij denken in de toekomst meer waarde voor hun geld te kunnen krijgen.

Kuroda’s Bazooka
De verrassingsaanval van de BoJ om de trage economische groei weer te laten versnellen, wordt ook wel Kuroda’s Bazooka genoemd – naar de gouverneur van de BoJ Haruhiko Kuroda. De topman van de centrale bank staat bekend om zijn verrassende zetten. In een persconferentie vertelt Kuroda dat de afzwakkende groei in de wereldeconomie de belangrijkste reden is voor het invoeren van een negatief rente tarief. “De economie van Japan blijft zich gematigd herstellen en de onderliggende prijstrend is gestaag aan het verbeteren. Verdere dalingen in de olieprijzen, de onzekerheid in opkomende economieën, waaronder China, en de instabiliteit van de wereldwijde marktplaats kunnen echter het vertrouwen van de bedrijven schaden en het verdwijnen van de deflationaire mindset van de bevolking vertragen.”