NVB: Blokkeren leefgeldrekening door banken ongewenst

18 april 2016 Banken.nl 1 min. leestijd

Het blokkeren van leefgeldrekening - een rekening ten behoeve van het levensonderhoud voor mensen in een schuldsaneringstraject - door banken is zeer onwenselijk. De Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) heeft daarom met banken afgesproken deze rekeningen niet langer te blokkeren, tenzij het belang van de klant in het geding is of sprake is van fraude of een onveilige situatie. Dat meldt de NVB in een brief aan staatsecretaris Jetta Klijnsma van Sociale Zaken.

Leefgeldrekening
De leefgeldrekening is een betaalrekening die mensen in een schuldsaneringstraject in staat stelt om in het dagelijkse levensonderhoud te voorzien. Daarnaast is het een belangrijk instrument voor mensen met problematische schulden op weg naar financiële zelfredzaamheid.

Een leefgeldrekening, daggeld- of zakgeldrekening is een eenvoudige betaalrekening, zonder roodstandfaciliteit, maar met een bankpas. Dit type betaalrekening wordt in de praktijk aangehouden op basis van een rechterlijke uitspraak (beschermingsbewind en WSNP bewind) of op basis van vrijwillig bewind, bijvoorbeeld in een traject van minnelijke schikking.

leefgeldrekening

Blokkeren ongewenst
Het is dan ook zeer onwenselijk dat deze rekening wordt geblokkeerd. De Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) heeft daarom met staatsecretaris Jetta Klijnsma van Sociale Zaken afgesproken dat banken deze rekeningen niet blokkeren, tenzij het belang van de klant in het geding is of sprake is van fraude of een onveilige situatie.

In uitzonderlijke situaties kan een blokkade echter nodig of zelfs noodzakelijk zijn, bijvoorbeeld als sprake is van frauduleus handelen of om redenen die verband houden met de veiligheid van het betaalinstrument. In deze situaties is een blokkade gerechtvaardigd, niet in de laatste plaats vanuit het klantbelang.