Delta Lloyd Bank komt met Instant Payment

13 april 2016 Banken.nl 3 min. leestijd

In samenwerking met fintech start-up M2CPayments introduceert Delta Lloyd Bank als eerste bank in Nederland de nieuwe service Instant Payment. Met deze nieuwe service kunnen spaarders (Delta Lloyd Bank heeft alleen spaarrekeningen) direct spaargeld overboeken naar hun betaalrekening bij een andere bank. Spaarders kunnen met deze service meteen beschikken over hun spaargeld.

Direct geld overboeken vanuit een spaarrekening

Niet alle spaarbanken bieden ook betaalrekeningen aan. Als spaarder heb je dan een tegenrekening nodig bij een andere bank. Tot nu toe duurt het nog dagen om direct geld over te boeken van je spaarrekening naar een rekening bij een andere bank, zeker in het weekend. Bij Delta Lloyd Bank (en zustermerk OHRA Bank) kan dit nu direct met de Delta Lloyd bank App of OHRA Bank App, op elk gewenst moment van de dag en op alle dagen van het jaar. “We zijn trots om deze dienstverlening als eerste bank in Nederland te kunnen bieden”, aldus Delta Lloyd Bank CEO Marcel Zuidam.

Delta Lloyd - Instant Payment

Nog beperkingen actief

“Het spaart tijd en soms ook geld, omdat het anders zeker een dag duurt voordat het geld op de betaalrekening staat”, aldus Zuidam. Er gelden nog wel beperkingen. De real-time overboekingen zijn alleen nog mogelijk voor overboekingen met de bank-App van Delta Lloyd Bank of OHRA Bank. Halverwege dit jaar komt Instant Payment ook beschikbaar voor online bankieren. Vooralsnog bedraagt het maximale bedrag per overboeking €1.000. Daarnaast moeten Delta Lloyd klanten beschikken over een betaalrekening bij ING, Rabobank, ABN AMRO of SNS.

Groeiende belangstelling voor Instant Payments

De nieuwe service Instant Payment is in samenwerking met FinTech-bedrijf M2CPayments tot stand gekomen. De start-up is erin gespecialiseerd om directe betalingen via electronische kanalen van banken, zoals apps en websites, aan te bieden. M2CPayments is een initiatief van de drie oud-bankiers Mark Krabbenborg, Maarten Mol en Jan Harmen Witzenburg, en techneut Raja Akbar Hassan. De oprichters van M2CPayments zien dat er groeiende belangstelling is voor hun service. In het Verenigd Koninkrijk wordt volgens de initiatiefnemers van M2CPayments al bijna 20% van alle overboekingen gedaan via Instant Payment.

M2CPayments in gesprek met verschillende banken

Volgens de ondernemers is er nog geen speler van enige omvang op dit terrein. De Nederlandse bankensector heeft in voorjaar 2015 de ontwikkeling van een nieuwe infrastructuur voor real-time betalingen aangekondigd. Dit project wordt uitgevoerd onder regie van Betaalvereniging Nederland en moet in mei 2019 klaar zijn. Marc Krabbenberg, medeoprichter van M2C (afkorting van my two cents) zegt met diverse banken in gesprek te zijn over real-time overboekingen. De oprichters van M2CPayments verwachten dat de concurrentie de komende jaren flink zal toenemen.

Voorsprong behouden

Zij baseren dat op het gegeven dat de bestaande Europese betaalrichtlijn PSD1 en de komende richtlijn PSD2 zijn bedoeld om de concurrentie op de betaalmarkt te vergroten en de drempels voor toetreders (niet banken) zoals M2CPayments zo veel mogelijk weg te halen. ”Wij stappen in op een vroeg moment, dus we hebben voorsprong op veel anderen. Maar de kunst zal zijn die voorsprong te behouden en ervoor te zorgen dat we niet opeens worden ingehaald door een andere partij die sneller kan ontwikkelen dan wij”, zegt Maarten Mol van M2CPayments in het FD.