70% van de Nederlanders gebruikt internetbankieren

03 mei 2013 Banken.nl 1 min. leestijd

Het bankieren via internet is in Nederland de manier geworden om de dagelijkse bankzaken te regelen. Ruim 70% van de Nederlanders van 12 jaar of ouder regelden in 2012 hun bankzaken via het internet. Dat zijn 10,2 miljoen personen. Dit blijkt uit cijfers van het CBS.

Markt voor internetbankieren redelijk verzadigd
Het aandeel Nederlanders dat internetbankiert loopt uiteen van 91% bij 25- tot 45-jarigen, tot 17% bij 75-plussers. De groei van het aantal gebruikers zal dan ook niet veel verder meer toenemen. In deze verzadigde markt neemt alleen het gebruik onder ouderen nog toe. Het lage aandeel ouderen dat internetbankiert komt vooral doordat maar een klein aandeel ouderen internet gebruikt. Van de 75-plussers die dat wel doen bankierden zes op de tien via internet.

CBS - Gebruik internetbankieren 2012

Internetbankieren ook interessant voor criminelen
De meeste Nederlanders zijn inmiddels zeer vertrouwd met internetbankieren en maken daar veel gebruik van. Dat heeft ook een keerzijde: criminelen raken meer en meer geïnteresseerd in internetbankieren en proberen methoden te vinden om in te breken en geld weg te sluizen zoals gebeurd met phishing. Banken en consumenten hebben een gezamenlijke verantwoordelijkheid om het veilig te houden. Voor meer informatie over veilig bankieren klik hier.

Nederlanders aan kop met het gebruik van internetbankieren
Nederlanders maken, in vergelijking met andere Europeanen, het meest gebruik van internetbankieren. Uit een rapport van ComScore van december 2012 blijkt dat  66% van de Nederlanders internetbankiert, terwijl het gemiddelde in Europa op 40% ligt.

Online banking across Europe