Onbegrip voor verklaring fiscale vestigingsplaats

18 februari 2016 Banken.nl 1 min. leestijd

Banken stuiten op veel onbegrip wanneer zij klanten vragen om een verklaring over hun fiscale woon- of vestigingsplaats. Dit komt doordat veel klanten niet op de hoogte zijn van de nieuwe internationale regels om belastingontduiking tegen te gaan. De NVB zegt daarom dat het goed is dat de Belastingdienst nu meer informatie over de nieuwe regels op hun website heeft geplaatst.

Banken constateren dat er bij hun klanten veel vragen leven over de nieuwe internationale regels om belastingontduiking tegen te gaan. Het is daarom goed dat de Belastingdienst onlangs meer informatie over de nieuwe regels op haar website heeft geplaatst, stelt de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB).

Vragen over bestigingsplaats

Vorig jaar sprak de Nederlandse regering met 95 andere landen af om financiële gegevens van hun inwoners uit te wisselen via de zogenoemde Common Reporting Standard (CRS). Op grond hiervan moeten banken hun klanten sinds dit jaar vragen om een verklaring over hun fiscale woon- of vestigingsplaats.  Als een persoon of bedrijf fiscaal woont of gevestigd is in een ander land dat bij CRS is aangesloten, moet de financiële instelling gegevens over de rekening van die klant doorgeven aan de Belastingdienst.

Doordat veel klanten niet op de hoogte zijn van de nieuwe wet CRS die vorig jaar door het parlement werd aangenomen stuit de verklaring die banken vragen op veel onbegrip. Ook hebben klanten moeite met het bepalen van hun fiscale woon- of vestigingsplaats en vinden ze het lastig om hier goede informatie over te vinden. Meer informatie over de nieuwe regels is te vinden op de website van de Belastingdienst.