Financials en Australische beurs investeren in blockchain

27 januari 2016 Banken.nl 2 min. leestijd

Een aantal ‘global financial services leaders’ hebben samen met de Australian Securities Exchange (ASX) een investering gedaan in fintech startup Digital Assets Holdings, een Amerikaans technologiebedrijf dat blockchaintechnologie ontwikkelt. ABN AMRO is naast onder andere BNP Paribas, Citi, JP Morgan en Santander één van de investeerders.

Succesvolle inzet op Australische beurs

De voormalige JP Morgan Chase bestuurder Blythe Masters heeft zo’n 52 miljoen dollar opgehaald bij 13 financiële instellingen om de blockchaintechnologie van Digital Assets Holdings verder uit te bouwen. Het fintech bedrijf uit New York gebruikt de (decentrale) database-techniek, waarmee bijvoorbeeld trades sneller afgehandeld kunnen worden en geld sneller overgeboekt kan worden op de Australische beurs. Naast de Australian Securities Exchange (ASX) is ook de Deutsche Börse één van de investeerders. 

Digital Asset - Blockchain

Snellere en betrouwbaardere transacties

'Digital Assets Holdings heeft zijn technologie gebaseerd op het blockchain concept dat werd geïntroduceerd door virtuele munteenheid Bitcoin. De blockchain is de database waarin alle transacties met Bitcoins worden opgeslagen. In tegenstelling tot normale databases wordt de blockchain op decentrale wijze bijgehouden door gebruikers zelf. Dit heeft er toe geleid dat veel partijen in de financiële sector de blockchain als sneller - en betrouwbaarder - alternatief zijn gaan beschouwen voor bestaande transactiesystemen",aldus Digital Assets Holdings. Begin vorig jaar liet ASX weten dat zij van plan was de beurshandelsystemen te vernieuwen.

Tussenpersonen uitschakelen en goedkoop proces

Voor de volgende fase van het traject, waarbij het gaat om de upgrading van de post-trade services, gaat ASX nauw samenwerken met Digital Assets Holdings. Banken beogen met deze technologie een revolutie te ontketenen om zo geld te kunnen besparen. Ze kunnen met deze technologie de tussenpersonen uitschakelen en het gehele financiële proces transparanter en goedkoper maken. Door de investering in de Amerikaanse fintech startup heeft ABN AMRO direct toegang tot deze nieuwe technologie.

Nederland maakt zich klaar voor blockchain

ING Bank sloot zich vorig jaar al aan bij R3, een initiatief waarin de grootste banken ter wereld blockchaintechnologie ontwikkelen. In Nederland heeft De Nederlandsche Bank een werkgroep opgericht, die in gesprek gaat met verschillende financiële instellingen over de mogelijkheden van blockchain. Ook gaat De Nederlandsche Bank een themaonderzoek doen om te zien hoe de banken en verzekeraars zich voorbereiden op technologische ontwikkelingen.