Rabobank neemt 27,5% aandeel in Bank Oeganda

29 april 2013 Banken.nl 2 min. leestijd
Profiel

Rabobank heeft van de Centrale Bank van Oeganda toestemming gekregen om 27,5% van de aandelen aan te kopen van de dfcu Bank, een bank die de vijfde plaats bezet op de ranglijst van commerciële banken met een bankvergunning in Oeganda. Via Rabo Development wil de Rabobank de nieuwe partnerbank bijstaan op technisch en bestuursgebied, en expertise delen.

Dfcu Bank is opgericht in 1964 als instantie voor ontwikkelingsfinanciering. De bank is het belangrijkste activum van dfcu Limited, een financiële holding die sinds 2005 aan de Oegandese beurs (USE) staat genoteerd. In termen van totale activa bekleedt dfcu de vijfde plaats op de ranglijst van 26 commerciële banken met een bankvergunning in Oeganda, met een marktaandeel in de regio van 6 à 7%. De bank heeft circa 600 medewerkers en biedt een breed scala aan commerciële bancaire diensten.

Rabo Development bouwt participaties in Afrika gericht en gestaag op

Berry Marttin, lid van de raad van bestuur van Rabobank en verantwoordelijk voor Rabo Development, verklaart: "De Rabobank ziet talloze mogelijkheden om de veelbelovende landbouwsector in Oeganda (85% van de bevolking woont op het platteland) verder te ontwikkelen, en tegelijkertijd de participatie van de banken aanzienlijk te verbeteren. Dfcu als partnerbank in Oeganda past in de cluster die we opbouwen met partnerbanken in Tanzania, Zambia, Rwanda en Mozambique; het kan de toegangsmogelijkheden tot financiële dienstverlening op het platteland van Oeganda positief beïnvloeden, en dat weerspiegelt de essentie van het idee achter Rabo Development."

Oeganda biedt aantrekkelijke premies voor buitenlandse investeringen op de lange en middellange termijn. Nederlandse bedrijven investeren actief in Oeganda in groeisectoren als zuivel en vlees, en Oeganda is een van de grootste koffie-exporteurs van Afrika. Juma Kisaame, General Manager van dfcu Bank: "De bedoeling is dat dfcu door de steun en samenwerking met Rabo Development een volwassen retail bank wordt die op het platteland is gericht. We hebben ambitieuze doelen geformuleerd voor de komende vijf jaar en met de steun van Rabo Development hebben we er het volste vertrouwen in dat we die doelen ook zullen bereiken."