Verkoop Fortis 'bad bank' levert 600 miljoen winst op

29 april 2013 Banken.nl 2 min. leestijd

Royal Park Investments (RPI), de ‘bad bank’ waarin de Amerikaanse 'rommelkredieten' van Fortis zijn ondergebracht, is verkocht aan Crédit Suisse en het Amerikaanse investeringsfonds Lone Star. De eigenaren van RPI, Ageas, BNP Paribas en de Belgische overheid, ontvangen in totaal €6,7 miljard met de verkoop. De verkoop van de 'bad bank' levert een meerwaarde op van €600 miljoen, een stijging van 37% ten opzichte van het oorspronkelijke kapitaal dat door de aandeelhouders werd ingebracht.

Royal Park Investments
RPI werd in november 2008 als een zogenaamd ‘special purpose vehicle’ opgericht door Fortis Holding (nu Ageas), de Belgische staat  en BNP Paribas met als doel een deel van de gestructureerde kredietportefeuille van Fortis Bank over te nemen. De aandeelhouders van RPI hebben in totaal €1,7 miljard kapitaal ingebracht waarvan €740 miljoen door de Belgische Staat, €200 miljoen door BNP Paribas en €760 door Ageas.

RPI Fortis Bad Bank

Verkoop Bad Bank levert winst op
We stappen met winst uit de ‘bad bank’, zegt de Belgische minister van Financiën Koen Geens. De verkoop van de 'bad bank' levert een meerwaarde op van €600 miljoen, een stijging van 37% ten opzichte van het oorspronkelijke kapitaal dat door de aandeelhouders werd ingebracht. De verkoop levert de Belgische overheid €1 miljard op waardoor de staatsschuld met 0,2% afneemt.

Lone Star
Lone Star is een toonaangevend private-equitybedrijf dat in 1995 werd opgericht en momenteel $33 miljard aan investeringsverplichtingen heeft. Lone Star heeft een bewezen track record in het aankopen van complexe effectenportefeuilles van aanzienlijke grootte, en heeft meer dan 360 investeringen gedaan in meer dan 1.100 transacties voor een totale aankoopprijs van meer dan $84 miljard.

Credit Suisse 
Crédit Suisse is één van de grootste financiële dienstenverleners ter wereld en maakt deel uit van de Credit Suisse Groep, die zijn hoofdkantoor in Zürich heeft. Credit Suisse is genoteerd aan de SWX en de NYSE. De onderneming is opgedeeld in Investment Banking, Private Banking en Asset Management.