29 topbestuurders geven visie op economisch Nederland

16 november 2015 Banken.nl 2 min. leestijd
Profiel

Hoe staat Nederland er economisch voor in 2025? Achmea stelde deze vraag aan 29 Nederlandse topbestuurders. Zij gaven hun visie op technologische vooruitgang en ons vermogen om ons aan te passen aan economische ontwikkelingen en trends. Op basis van deze input zijn 4 toekomstscenario's geschetst.

Volgens 29 topbestuurders wordt de toekomst van economisch Nederland vooral bepaald door de wijze waarop de technologische vooruitgang zich gaat ontwikkelen en ons vermogen om ons aan te passen aan mega-trends als globalisering en economische ontwikkelingen. Dat blijkt uit gesprekken die Achmea voerde met 29 vertegenwoordigers uit de top van Nederland, onder wie Klaas Knot van De Nederlandsche Bank, Wiebe Draijer van Rabobank, burgemeester Ahmed Aboutaleb van Rotterdam, Jan Hommen van KPMG, Yvonne van Rooy van NVZ en oud-minister-president Balkenende.

Vier toekomstscenario's
De gesprekken zijn gebundeld in het boek ‘Hoe ziet de economie van Nederland er in 2025 uit?’. Er zijn duidelijke ontwikkelingen die door vrijwel alle geïnterviewden worden genoemd en waarop Nederland voorbereid moet zijn. Zo zijn vier scenario’s voor Nederland opgesteld die laten zien hoe de economische toekomst zich kan ontwikkelen: ‘Nederland stroomt mee’, ‘Nederland vaart uit’, ‘Nederland dobbert’ of ‘Nederland onder water’.

Willem van Duin, voorzitter van de Raad van Bestuur van Achmea: "In dit boek presenteren we vier denkbare scenario’s. Deze moeten in onze optiek de opmaat vormen tot een maatschappelijk debat."

Eerder boek
Achmea bracht eind 2014 al het boek ‘Leiders’ uit. Dat boek was een bundeling van 35 persoonlijke interviews met Nederlandse topbestuurders over kansen en bedreigingen, trends en ontwikkelingen voor zakelijk Nederland. Beide boeken komen tot stand via het initiatief De Kamer. Daarmee brengt Achmea Corporate Relations bestuurders met elkaar in contact om kennis en ervaring te delen en samen tot verbeteringen te komen.