Blijverslening voor senioren om langer thuis te wonen

12 november 2015 Banken.nl 2 min. leestijd
Meer nieuws over

Om senioren te stimuleren om langer in hun woning te blijven wonen komt het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse gemeenten (de SVn) met een Blijverslening. Senioren - niet ouder dat 75 jaar - kunnen op deze wijze hun overwaarde op hun woning benutten voor bijvoorbeeld een inloopdouche, weghalen van drempels of het inrichten van een slaapkamer op de begane grond.

Steeds meer ouderen kiezen ervoor om zolang mogelijk in hun eigen woning te blijven wonen. Het financieren van verbouwingen blijkt in de praktijk echter erg moeilijk als je ouder wordt. Ook gemeenten en provincies vinden het belangrijk dat bewoners hun woning aanpassen en stimuleren steeds vaker inwoners om vroeg na te denken over ‘later’ en hun woonsituatie. De Blijverslening is door SVn ontwikkeld op verzoek van het landelijk ’Aanjaagteam Langer Zelfstandig Wonen’ en gemeenten en provincies. 

SVn - Blijverslening

Consumptieve en hypothecaire variant
SVn stelt de Blijverslening zowel in een consumptieve als hypothecaire variant aan gemeenten en provincies beschikbaar. Beide varianten hebben hun eigen voorwaarden. Zo moet bijvoorbeeld voor een consumptieve lening één van de aanvragers jonger zijn dan 76 jaar. Bij een hypothecaire lening geldt geen leeftijdsgrens, tenzij de gemeente zelf een leeftijdsgrens instelt. Ook de hoogte van het leenbedrag verschilt. Bij een consumptieve lening geldt een maximum bedrag van €10.000,-, bij een hypothecaire lening is dat maximum €50.000, - (de gemeente kan kiezen voor een lager maximum bedrag). Het minimale leenbedrag van €2.500, - geldt voor beide varianten. 

Lening aanvragen
Als de lening beschikbaar is, dan kan de consument bij de gemeente terecht voor een aanvraagformulier. De consument moet voldoen aan de voorwaarden die de gemeente vastlegt in een regeling. Tenslotte dient de aanvrager kredietwaardig te zijn. Dit wordt door SVn getoetst.

Vereniging Eigen Huis is positief
Vereniging Eigen Huis is positief over de Blijverslening. "Zo kunnen ouderen hun overwaarde benutten en langer thuis blijven wonen", zegt Rob Mulder, directeur Belangenbehartiging van Vereniging Eigen Huis. Hij wijst er op dat de rentes van de Blijverslening laag zijn. De rente voor de consumptieve Blijverslening is nu 3,1%, terwijl een bank daar al snel 6 of 7% voor rekent. De rentes voor de hypothecaire Blijverslening zitten circa een procent onder de gangbare hypotheekrentes. Mulder: "Beperkend is wel dat een huiseigenaar alleen zo'n lening kan krijgen als hij voldoende inkomen heeft. Wij pleiten er voor dat de Blijverslening ook toegankelijk wordt voor ouderen met alleen aow en een klein pensioen."