MoneYou: Vrouwen lenen minder dan mannen

26 april 2013 Banken.nl 1 min. leestijd
Meer nieuws over

Uit onderzoek van online financiële dienstverlener MoneYou naar het leengedrag van Nederlanders blijkt dat 38% van de Nederlanders op dit moment geld leent, anders dan hun hypotheek. 28% sluit deze lening bij een bank af, 8% bij familie. Lenen van vrienden is met 2% het minst in trek. Vorig jaar klopte de ene helft van de leners nog bij de bank aan en de andere helft bij familie.

MoneYou: Vrouwen lenen minder dan mannen

Verschil tussen mannen en vrouwen

Er blijkt een opvallend verschil te zijn tussen het leengedrag van mannen en vrouwen. Vrouwen lenen namelijk veel minder vaak. Slechts 1 op de 4 Nederlandse vrouwen heeft een extra lening naast hun hypotheek, terwijl bijna de helft van alle mannen een extra lening heeft. Ook van kredietvormen zoals roodstaan, creditcards of postorderkredieten maken vrouwen veel minder gebruik dan mannen.

Lenen bij werkgever

In de onderzoeksresultaten valt ook op dat mannen het liefste lenen van een bank, terwijl vrouwen juist liever lenen bij familie. Ook blijkt dat Nederlanders niet graag lenen van hun werkgever. Net als vorig jaar zou slechts 2% van de mannen en 1% van de vrouwen deze mogelijkheid overwegen.

Lenen bij familie

Martijn van Klaveren, commercieel directeur van MoneYou: "Door te lenen bij familie kun je geld besparen." Het is wel belangrijk goede afspraken (op papier) te maken over de voorwaarden en terugbetaling van de lening. Als je het goed doet (en het geld hebt) kan lenen van een familielid een goedkope lening betekenen voor de lener en een renderende investering voor de verstrekker.