SNS Bank krijgt BREEAM voor duurzaam hoofdkantoor

16 oktober 2015 Banken.nl 2 min. leestijd
Profiel

De drie gebouwen van het hoofdkantoor van SNS Bank in Utrecht zijn op een beoordeling van hun duurzaamheidsprestaties beloond met drie BREEAM-NL certificaten. SNS en gebouweigenaar CBRE mochten onlangs een 3-sterren en twee 2-sterren certificaten in ontvangst nemen, en kregen respectievelijk drie en twee sterren voor beheer en gebruik.

Duurzaamheid is een steeds belangrijker thema als het op commercieel vastgoed, bijvoorbeeld kantoorgebouwen aankomt. Om inzicht te geven in hoe duurzaam een gebouw is, is de BREEAM-NL certificering in het leven geroepen, gebaseerd op een internationaal erkend duurzaamheidscertificaat. BREEAM-NL In-Use is een methodiek waarmee de duurzaamheidsprestaties van bestaande gebouwen beoordeeld kunnen worden. De beoordeling maakt de duurzaamheid van een gebouw meetbaar, maar kan daarnaast ook dienen als routekaart om het gebouw verder te verduurzamen.

Alexander Baas (COO) ontvangt het BREEAM-certificaat

Hoofdkantoor SNS Bank
Onlangs heeft SNS Bank de drie gebouwen van zijn hoofdkantoor in Utrecht – eigendom van CBRE Global Investors – laten onderwerpen aan het BREEAM-NL In-Use certificeringsproces. De bank zet zich al enkele jaren in op het gebied van duurzaamheid in het kader van zijn doelstelling om klimaatneutraal te worden, in samenwerking met duurzaamheidsadviesbureau CFP (voluit Corporate Facility Partners). Zo tracht SNS Bank om ieder jaar zijn energieverbruik naar beneden te brengen, evenals zijn waterverbruik en afvalproductie te verminderen.

Deze inspanningen werpen zijn vruchten af. Niet alleen verhoogd SNS Bank zijn winstgevendheid doordat de bank minder kosten maakt, ook zijn de drie gebouwen van zijn hoofdkantoor Hojel A, B en C onlangs beloond met een BREEAM-certificaat. Hojel A werd beloond met een 3-sterrencertificaat (very good) voor zijn duurzaamheidsprestaties en de andere twee gebouwen kregen 2-sterrencertificaten (good). Voor het beheer van de gebouwen scoren SNS Bank en CBRE drie sterren, en het gebruik werd met twee sterren beoordeeld.

“Het verduurzamen van de kantoren in Utrecht was voor ons een logische stap”, aldus Wilfred Verkaaik, bedrijfshoofd Facilitair Bedrijf bij SNS Bank. Hij laat weten erg blij te zijn met de drie certificaten: “We besteden veel tijd aan het verduurzamen van onze organisatie en de behaalde BREEAM-certificering is hier een mooi bewijs van.” Ook gebouweigenaar CBRE Global Investors is blij met de uitkomst van het certificeringsproces: “Bij CBRE Global Investors zijn we van mening dat verduurzaming van gebouwen essentieel is, we zijn dan ook zeer tevreden en trots op de drie certificaten en continueren de certificering van de gebouwen in het CBRE Dutch Office Fund”, licht Hans Staal toe, technisch projectmanager bij CBRE.