Megaovername: Unicredito koopt HVB voor 19 miljard

14 juni 2005 Banken.nl 1 min. leestijd
Profielen

Met een transactiebedrag van meer dan €19 miljard is de grootste acquisitie in de Europese bankensector een feit. De overname van de Duitse bank HVB door de Italiaanse bank Unicredito springt in op de Oost-Europese bancaire sector, die flink aan het groeien is.

Unicredito betaalt €15 miljard voor HVB (HypoVereinsbank) en het overige bedrag voor diverse onderdelen van de HVB-groep in Oostenrijk en Polen, waaronder Bank Austria Creditanstalt en BPH.

In 2004 vond ook een grote overname plaats door de Spaanse bank Santander Central Hispano, die het Engelse Abbey National overnam voor ruim €13 miljard, waarmee de bank binnen Europa op een vierde positie na de Britse banken HSBC, Royal Bank of Scotland en het Zwitserse UBS kwam. Met deze huidige overname bereikt Unicredito een top tien positie in Europa en is marktleider in Oost-Europa.

Midden en Oost Europa
De Italiaanse bank vergroot met de overname haar eigen focus op het sterk groeiende Midden- en Oosteuropa, waar HVB ook zeer actief is. Gezamenlijk zullen zij zo’n elf miljoen klanten bedienen.

Ontslagen
De keerzijde van de overname is dat Unicredito ruim 9.000 werknemers zal ontslaan, waarvan de meeste in Oost-Europa. Binnen de Duitse markt worden duizend banen geschrapt, de Italiaanse markt zal een iets kleiner aantal zien. Dit zou ongeveer €1 miljard per jaar besparen. Gezamenlijk bedraagt het huidige aantal werknemers zo’n 126.000.