McKinsey: EU Banken verkochten 722 miljard aan activa

22 april 2013 Banken.nl 1 min. leestijd

Sinds het begin van de financiële crisis hebben commerciële banken overal ter wereld meer dan $722 miljard activa verkocht. Dit komt ter vergelijking neer op meer dan 85% van de gehele Nederlandse economie (de totale waarde van de Nederlandse economie komt in dollars uit op circa $832 miljard). Europese banken nemen meer dan de helft van deze activaverkopen voor hun rekening. Dit blijkt uit een analyse van McKinsey & Company.

Zo heeft bijvoorbeeld HSBC bank in 2009 zo’n 70 afsplitsingen in 32 landen doorgevoerd ter waarde van meer dan $25 miljard. Ook Crédit Agricole heeft in 15 landen zo’n 27 afsplitsingen doorgevoerd. Uiteraard kopen andere banken de activa die deze banken verkopen. Zo heeft Scotiabank sinds 2009 meer dan 10 overnames gedaan in Latijns Amerika, waaronder de braziliaanse tak van de Commerzbank en de Chileense tak van RBS. Onder de streep zijn het met name de Europese banken die activa verkopen en de banken uit de VS en andere geavanceerde economieën die activa kopen.

McKinsey - EU Banken verkochten 722 miljard aan activa

Nederland
Helaas gaat het onderzoek van het management adviesbureau niet specifiek in op de Nederlandse markt, alhoewel het bekend is dat diverse grote Nederlandse banken voor honderden miljoenen aan activa hebben moeten afstoten om het hoofd boven water te houden.