E&Y: toename in internationale IPO activiteit

08 juli 2010 Banken.nl 5 min. leestijd
Profiel

In het tweede kwartaal van dit jaar toont de mondiale IPO-activiteit ondanks de marktomstandigheden tekenen van veerkracht, zowel in bijeengebracht kapitaal als in het aantal transacties. De voornaamste drijvende kracht achter deze introducties is een sterke Aziatische markt, in combinatie met een groter aantal introducties in de VS en Europa. Zo blijkt uit de 2010 Global IPO Update en de Global IPO Trends Report 2010 van Ernst & Young.

In het tweede kwartaal van 2010 werd er wereldwijd met 285 IPO’s US$ 45,6 miljard bij elkaar gebracht. In het afgelopen halfjaar zijn er in totaal 590 ondernemingen, ter waarde van US$ 98,2 miljard, naar de beurs gegaan, tegenover 134 transacties ter waarde van US$ 11,8 miljard in de eerste helft van 2009.

Aanzienlijke toename

René Coenradie, leider van het IPO Competence Center van het adviesbureau, verklaart: ‘De markt voor IPO’s kende aardig wat uitdagingen, voornamelijk door de aanhoudende instabiliteit op de internationale aandelenbeurzen. Dat kwam boven op de staatsschuldencrisis. Momenteel zien we echter een aanzienlijke toename in het aantal bedrijven dat de beursgang doorzet. In Azië doen zich gigantische groeikansen voor en dat continent gaat internationaal nog steeds aan kop bij het herstel van de kapitaalmarkt.’

Grootste beursgang

De grootste beursintroductie ter wereld dit kwartaal was die van Samsung Life Insurance Co Ltd. Deze beursgang werd in april genoteerd aan de Korea Stock Exchange tegen een waarde van US$ 4,4 miljard. Ook in het tweede kwartaal bleef Azië dominant in mondiale beursintroducties, met een bijeengebracht kapitaal van US$ 25,3 miljard (65% van de mondiale markt) in 153 transacties. In het voorgaande kwartaal was dat US$ 35,4 miljard en 172 IPO’s. Zonder de deal van Dai-ichi Life Insurance Co Ltd in het vorige kwartaal van US$ 11 miljard, zijn de waarden in het tweede kwartaal ten opzichte van het eerste kwartaal slechts marginaal gestegen. De IPO-markt wordt nog steeds vooral gedreven door de groei van 9% van het Chinese bruto nationaal product, de krachtige economie in dat land, de ondernemingswinst en de stijgende binnenlandse consumptie door de nieuwe beurs van Shenzhen gericht op het aantrekken van midcap-noteringen.

Private equity

Dit jaar waren vier van de top 20 beursintroducties met risicokapitaal gefinancierde ondernemingen. Samen zorgden zij voor een transactiewaarde van meer dan US$ 1 miljard. Nieuwe met private equity gefinancierde noteringen betroffen onder andere die van Amadeus IT Holding SA (beursnotering in Madrid ter waarde van US$ 1,9 miljard), Kabel Deutschland GmbH en Brenntag Holding GmbH (beursnotering aan de Deutsche Börse, elk ter waarde van US$ 1,0 miljard) en Chr. Hansen Holding A/S (beursnotering in Kopenhagen ter waarde van US$ 825 miljoen), die op deze manier bijdroegen aan de totale IPO-activiteit. ‘Veel transacties zijn afkomstig van groei industrieën, zoals technologie, media en entertainment en de gezondheidszorgsector. Emissies in deze sectoren worden tussen de drie en vijf keer overtekend, en hieruit kun je duidelijk opmaken hoe het staat met de vraag op dit moment,’ zegt Coenradie.

Polen loopt voorop

Polen nam het initiatief als het gaat om de IPO-activiteit in Europa, met 16 beursintroducties die US$ 4,1 miljard opbrachten, vergeleken met $ 42 miljoen in 14 transacties in het eerste kwartaal van 2010. Twee van de 10 grootste IPO’s wereldwijd waren afkomstig uit Polen. Powszechny Zaklad Ubezpieczen SA werd in mei voor het eerst genoteerd aan de beurs van Warschau en bracht US$ 2,7 miljard op. Dat was de op één na grootste IPO in het tweede kwartaal. Tauron – Polska Energia SA zesde werd op de ranglijst met een waarde van US$ 1,3 miljard. Met een groeiprognose van 3,5% van het bruto nationaal product voor 2010 heeft de Poolse economie zich beter door de recessie weten te slaan dan de meeste landen in Midden- en Oost-Europa.

Meer activiteit in VS en Europa

Andere belangrijke mondiale markten waarop een duidelijke toename in activiteit kon worden waargenomen ten opzichte van het eerste kwartaal zijn: de VS, met een opbrengst van US$ 4,7 miljard (33 IPO’s), India, met een opbrengst van US$ 2,8 miljard (7 IPO’s) en Spanje, met een opbrengst van US$ 1,9 miljard (3 IPO’s). Deze landen brachten in het vorige kwartaal respectievelijk US$ 4,3 miljard, US$ 1,2 miljard en US$ 44 miljoen op. Coenradie licht toe: ‘Europa en de VS vertonen een lichte verbetering in het tweede kwartaal en dragen bij aan het internationale herstel van de IPO-markt. Zowel in transactiewaarde als in aantallen en schaal van de transacties. In de eerste helft van 2010 was Europa verantwoordelijk voor zo’n 20% van het wereldwijd bijeengebrachte kapitaal, waarbij de meeste Europese beursintroducties plaatsvonden in Polen, Frankrijk en Spanje. Noord-Amerika nam zo’n 16% van het bijeengebrachte kapitaal voor zijn rekening, met drie IPO’s in de top 20 van grootste beursintroducties wereldwijd. In Nederland zijn in het tweede kwartaal geen beursintroducties geweest.’

IPO’s per sector

Leidende sectoren in termen van aangetrokken kapitaal waren de financiële sector, en dan vooral verzekeringsmaatschappijen, die US$ 8,2 miljard bijeenbrachten (in 13 IPO’s), de energie- en elektriciteitssector met US$ 7,9 miljard en de industriële sector met US$ 5,7 miljard. Grondstoffen- en industriële bedrijven vertoonden ook een bijzonder grote activiteit in reactie op de vraag naar grondstoffen in opkomende markten. 49 transacties ter waarde van US$ 4,8 miljard werden gelanceerd door grondstoffenbedrijven.

Toekomstverwachtingen

Coenradie concludeert: ‘In het afgelopen halfjaar hebben we enkele positieve signalen opgevangen ten aanzien van IPO-activiteit, en we hebben nog steeds het volste vertrouwen dat de IPO-markt in de komende twee kwartalen zal groeien. Veel emittenten –ook in Nederland- zitten te wachten op een gunstige gelegenheid om hun beursgang te finaliseren om een betere IPO-prijsstelling te genereren.’