PwC: Veel minder beursintroducties in Q1 2011

07 april 2011 Banken.nl 2 min. leestijd
Profiel

Europese effectenbeurzen hebben de stijgende lijn qua beursintroducties niet kunnen vasthouden. In het eerste kwartaal van 2011 werd er bijna driekwart (71%) minder kapitaal opgehaald met beursgangen dan in het laatste kwartaal van 2010. Het aantal beursgangen daalde met ruim een kwart (27%), zo blijkt uit de jongste ‘IPO Watch Europe Survey Q1 2011’ van PwC. De terugval is met name het gevolg van de volatiele marktsituatie en uitdagende wereldwijde (politieke) omstandigheden.

In totaal telde het eerste kwartaal 93 afgeronde Europese beursintroducties (IPO’s) met een totale waarde van bijna 3 miljard euro. Dat is fors minder dan de 129 beursgangen waarmee in het vorige kwartaal zo’n 10 miljard euro werd opgehaald. Londen is goed voor het leeuwendeel aan IPO’s. En ook in de top-5 van grootste beurgangen staan er drie in Londen genoteerd. Deze top-5 is bovendien goed voor tweederde van de totale beurswaarde. NYSE Euronext was het afgelopen kwartaal goed voor slechts zes Europese Beursgangen die samen goed waren voor 43 miljoen euro. Euronext Amsterdam kende als nieuwkomer Aperam, de van ArcelorMittal afgesplitste roestvrijstaalproducent. Qua aantal vielen de 44 beursgangen aan de beurs van Warschau op. Daarmee is deze Poolse beurs goed voor bijna de helft van het totaal aantal Europese beursgangen.

“Het is crunch time voor bedrijven die een beursgang overwegen”, zegt Martin Coenen, partner Capital Markets Group bij PwC. “Als gevolg van een economisch opleving, lijkt het optimisme onder – voornamelijk Russische – beurskandidaten te groeien. Daar tegenover staan nerveuze bedrijven die maar moeilijk kunnen beslissen of ze hun beursplannen op de lange baan moeten schuiven of deze juist alsnog door de stormachtige marktomstandigheden moeten drukken.

Ondertussen zijn investeerders standvastig als het gaat om prijsverwachtingen, zo constateert Coenen. “Het is een bittere pil voor bedrijven met beursplannen wanneer zij de waarde van hun bedrijf substantieel zien slinken. Investeerders zijn momenteel zo voorzichtig dat de prijs die ze bereid zijn voor een aandeel te betalen vaak mijlenver ligt van de verwachtingen van verkopers.”

Ondanks de moeilijke marktcondities is PwC optimistisch. April en mei zijn traditioneel de twee drukste maanden op de IPO-kalender. “Maar gezien de aanhoudende volatiliteit staan bedrijven voor een lastige afweging”, aldus Coenen. “Toch verwachten wij in de komende drie kwartalen ook op Euronext Amsterdam nog wel een beperkt aantal nieuwe beursgangen.”

Download een PDF van de ‘IPO Watch Europe Survey Q1 2011’ van PwC.