AT Kearney: levensverzekeringsindustrie onder druk

20 mei 2011 Banken.nl 1 min. leestijd
Profiel

Europese levensverzekeraars moeten onmiddellijk actie ondernemen om financiële problemen te voorkomen. Dat blijkt uit een rapport van strategieadviesbureau AT Kearney.

Uitdagende marktomstandigheden
Volgens Johan Kestens, consultant bij AT Kearney, zijn de marktomstandigheden fundamenteel gewijzigd: “Rendement halen is moeilijker geworden, de fiscale stimuli worden afgebouwd of verminderd, en met Solvency II gaan de kapitaalvereisten fors omhoog. Sommige levensverzekeraars zullen hun kapitaal met 10% moeten verhogen, maar anderen kijken aan tegen een verhoging met 300%.”

Efficiëntieverbetering
Levensverzekeraars moeten daarnaast efficiënter gaan werken. De vergrijzing en de toegenomen levensverwachting zullen in de komende jaren zorgen voor kapitaalvermindering, minder beleggingsopbrengsten en een lager balanstotaal. Een grotere operationele efficiëntie is daarop het antwoord, aldus AT Kearney. Vooral bedrijven met grote backoffices moeten hun werkwijze aanpassen. Interne fabrieken moeten bijvoorbeeld krimpen en oudere producten moeten worden vernieuwd.

Toekomstperspectief
Het strategy consulting kantoor voorziet niet direct een rampscenario zoals in Japan, waar in eind jaren ‘90 een reeks kleine en middelgrote verzekeraars achtereenvolgens failliet ging. Desondanks staat de markt voor grote uitdagingen. De consultants wijzen op het belang van een heldere productkeuze en distributie via meerdere kanalen. Verder voorzien zij een overgang naar uitbesteding van polisbeheer en een verdere marktconsolidering.