AT Kearney: Telecom bedreigt banken in betalingsmarkt

09 juli 2013 Banken.nl 2 min. leestijd
Profiel

De komende jaren groeit de Europese betalingsmarkt hard. Volgens schattingen van adviesbureau A.T. Kearney gaat de omvang van de paymentsbranche binnen acht jaar nagenoeg verdubbelen. Deze groei biedt bedrijven, die actief zijn in het ecosysteem van de betalingsmarkt, waaronder banken, megakansen. Toch moeten banken vooral niet achteroverleunen, hun marktaandeel wordt bedreigd door een grote stroom van opkomende concurrenten. Met name telecombedrijven vormen een serieuze bedreiging. Dit concludeert het internationale consultancykantoor in het rapport ‘European Payments Strategy Report 2013’. 

Marktomvang

De Europese betalingsmarkt wordt momenteel geschat op circa €44 miljard. De komende jaren groeit de markt met een samengestelde jaarlijkse groei (CAGR*) van tussen de 6% a 7%, met als gevolg dat de markt in 2020 zal zijn toegenomen tot €65 miljard. Aan de basis van de sterke groei ligt de grote stijging van het aantal elektronische transacties, gestuwd door de toenemend populariteit van e-commerce.

 ATKearney - Elektronische Transacties

De consultants verwachten dat alle Europese markten een stijging zullen meemaken. De mate van groei zal desalniettemin verschillen, en is volgens de adviseurs voor een groot deel afhankelijk van de marktstructuur van de betalingsmarkt binnen het land. A.T. Kearney schat in dat groei hoger zal liggen in markten die een goede balans hebben tussen ACH* en betaalkaarten. Op dit vlak scoort Nederland goed – ons land kent na Luxembourg en Finland het hoogste aantal elektronische betalingen per inwoner. Gemiddeld genomen doet een Nederlander jaarlijks bijna 350 elektronische transacties, wat neerkomt op 44% van de circa 800 betalingen die een gemiddelde consument jaarlijks uitvoert.ATKearney - Elektronische Transacties per Inwoner

Concurrentie

Door de hoge groei in een toch al lucratieve markt zal de concurrentie toenemen. Naast de traditionele spelers zoals banken en creditcardmaatschappijen zullen ook nieuwe spelers, zoals retailers, social media platformen en aanbieders van innovatieve elektronische betaalmethoden de markt betreden. Volgens Johan Kestens, partner bij A.T. Kearney, moeten banken met name op hun hoede zijn voor telecombedrijven, die door hun dienstverlening en schaal de grootste bedreiging kunnen vormen. “Banken zullen hun sterke positie in het betalingssegment grotendeels behouden aangezien ze reeds een lange financiële relatie hebben met hun klanten. Maar ze zullen alert moeten zijn aangezien telecom operators uit zijn op een groter deel van de omzet”.

* ACH = Automated Clearing House - transacties via elektronische overboekingen en cheques.