AT Kearney: Westen verliest terrein op M&A markt

18 oktober 2012 Banken.nl 2 min. leestijd
Profiel

Westerse landen verliezen op de wereldwijde fusie en overname (M&A) markt. Tijdens de eerste helft van 2012 is het aandeel fusies en overnames vanuit opkomende economieën toegenomen. De oorzaak? De eurozone crisis en de onzekere vooruitzichten voor de wereldeconomie leiden tot een grotere terughoudenheid bij bedrijven uit ontwikkelde landen. Dat blijkt uit een analyse van de M&A markt door strategy consultancy A.T. Kearney.
 
Westen verliest aandeel
Het aantal overnames in H1 2012 is 10% lager ten opzichte van diezelfde periode vorig jaar. De waarde van transacties (‘deal value’) is met maar liefst 26% ingezakt. De daling is voornamelijk te wijten aan bedrijven uit de ‘gevestigde’ markten. Zij waren aanmerkelijk terughoudender op M&A gebied dan hun concurrenten uit opkomende economieën. De overnameactiviteiten door bedrijven uit ontwikkelde landen in ontwikkelingslanden daalden met 14% terwijl bedrijven uit ontwikkelingslanden slechts 7% minder overnames deden in de gevestigde markten.
 
A.T. Kearney - M&A Market (1)
 
"Dit bevestigt wederom de groeiende invloed van deze economieën op de wereldmarkt" zegt Jurgen van Weegen, Partner bij A.T. Kearney.
 
China, India en Maleisië
De consultants van A.T. Kearney hebben berekend dat meer dan de helft van alle overnames in de gevestigde markten door bedrijven uit opkomende economieën afkomstig zijn uit drie landen: China, India en Maleisië. In de afgelopen tien jaar namen deze drie landen 53% van het totaal aantal deals voor hun rekening. Populairste doelwitten zijn bedrijven uit de Verenigde Staten (24%) en Groot-Brittannië (13%) en Hong Kong (9%).
 
A.T. Kearney - M&A Market (2)
 
Van de ontwikkelde economieën zijn de VS, Hong Kong en Canada het actiefst met overnames in opkomende markten.