Ernst & Young: Aantal beursintroducties daalt verder

02 oktober 2012 Banken.nl 1 min. leestijd
Profiel

Het aantal beursintroducties is in het derde kwartaal van 2012 opnieuw fors gedaald. Tot nu toe is wereldwijd bij beursgangen (IPO’s) $24,1 miljard aangetrokken, 46% minder dan in Q2 2012. Ook het aantal deals daalde, met 33%. Dit blijkt uit de meest recente Global IPO update van Ernst & Young

René Coenradie, consultant bij het internationale adviesbureau: “In de zomermaanden was er weinig bedrijvigheid en een aantal prominente introducties werden dit kwartaal uitgesteld”. 

Azië domineert in Q3
De markten in Azië namen in Q3 van 2012 76% van het aangetrokken kapitaal voor hun rekening. Groot-China tekende alleen al voor 35% van het aantal transacties en voor 25% van het aangetrokken kapitaal (58 deals voor in totaal $6,0 miljard). In vergelijking met hetzelfde kwartaal van het voorgaande jaar wisten de Aziatische beurzen van kwartaal op kwartaal het aangetrokken kapitaal te verhogen, terwijl het aantal transacties afnam (136 deals, waarmee in totaal $13,4 miljard werd opgehaald). 

Van de grootste10 IPO’s vonden er 6 plaats op een Aziatische aandelenbeurs. De grootste Aziatische IPO’s waren dit kwartaal de notering van Japan Airlines aan de Tokyo Stock Exchange ($8,5 miljard), van het Maleisische IHH Healthcare ($2,1 miljard) en het Chinese Inner Mognolia Yitai Coal aan de Hong Kong Stock Exchange ($0,9 miljard). 

Europa blijft achter
Op de Amerikaanse beurzen werd 15% van het kapitaal wereldwijd opgehaald. De Europese IPO-markt bleef achter en lijdt duidelijk onder de lastige economische omstandigheden. Met 23 IPO’s werd slechts $372 miljoen opgehaald (een schamele 2% van het wereldwijd aangetrokken kapitaal).