PwC: beursgangen uitgesteld door volatiele aandelenmarkt

08 juli 2012 Banken.nl 1 min. leestijd
Profiel

In het afgelopen kwartaal zijn wereldwijd tientallen beursgangen uitgesteld of geannuleerd, wat overeenkomt met maar liefst €8 miljard. Die terughoudendheid is grotendeels te wijten aan de hoge volatiliteit in de markt. De hoge volatiliteit komt met name voort uit zorgen over het uitblijven van economische groei en de alsmaar voortdurende schuldencrisis in de eurozone. Dat concludeert PwC in haar meest recente IPO Watch. 

Het tweede kwartaal telde 81 Europese beursgangen, goed voor een opbrengst van €700 miljoen. Dat is een daling van 40% ten opzichte van de 134 beursgangen in dezelfde periode vorig jaar en een daling van 95% ten opzichte van €13,4 miljard die daarmee werd opgehaald. De grootste Europese beursgang in het tweede kwartaal was van het Italiaanse modebedrijf Brunello Cucinelli, dat €158 miljoen ophaalde aan de Italiaanse beurs. Ter vergelijking: het Nederlandse Ziggo haalde in maart ruim €800 miljoen op en Facebook haalde €12,5 miljard. 

Nederland speelt opnieuw een rol
Toch speelde de Nederlandse beurs ook in het tweede kwartaal een rol op de internationale kapitaalmarkt. Het Braziliaanse Banco BTG Pactual noteerde op BOVESPA en Alternext in Amsterdam. Met deze dual listing werd in totaal €1,3 miljard opgehaald. En sinds 9 juli worden aandelen in D.E Masterblenders 1753 ook verhandeld op NYSE Euronext Amsterdam. 

Beursgangen in het vooruitzicht
Volgens kapitaalmarktspecialist Lisette Spaanbroek van het adviesbureau heeft Europa ondanks de toegenomen marktvolatiliteit nog steeds beursgangen in het vooruitzicht. “Een beursgang is voor veel ondernemingen nog altijd een interessant alternatief om kapitaal aan te trekken en de aandeelhoudersbasis te diversifiëren. Uitdagende marktomstandigheden stellen wel hogere eisen aan beurskandidaten, maar de kritische succesfactoren voor een beursgang, zoals tijdige en zorgvuldige voorbereiding, goede communicatie met stakeholders en een gedegen track record blijven actueel”.