Capgemini: Trends in de wereldwijde betaalmarkt

29 september 2011 Banken.nl 2 min. leestijd
Profielen

Vorige week publiceerde Capgemini, in samenwerking met The Royal Bank of Scotland (RBS) en Efma, het World Payments Report 2011. Uit het rapport blijkt dat een breed scala aan wereldwijde en regionale wet- en regelgeving en tal van initiatieven (o.a. Basel III, digitale agenda in Europa, de Dodd-Frank Act, enz) leiden tot een sterk veranderende en complexer landschap. Het rapport presenteert verschillende trends in de betaalmarkt als een gevolg van wereldwijde en regionale wet- en regelgeving. Een overzicht van de vijf belangrijkste trends:

1. Inperking en controle van het systeemrisico: de wetgever is naar aanleiding van de financiële crisis op zoek naar manieren om het systeemrisico te beperken en vraagt om strengere eisen voor kapitaal en liquiditeit.

2. Verdere standaardisering gericht op een verhoging van de efficiëntie, stroomlijning van processen en verlaging van de kosten: bepaalde betaalmiddelen en aspecten van de waardeketen zijn gemeengoed geworden (commoditization), wat het voor de banken moeilijker maakt om zich te onderscheiden.

3. Meer transparantie: verschillende projecten zijn gericht op het creëren van meer transparantie in de tarieven voor de cliënt, wat gevolgen kan hebben voor bestaande bedrijfsmodellen, zoals cards.

4. Convergentie: technologische ontwikkelingen en veranderende behoeften van gebruikers en wetgevers leiden geleidelijk tot een vervaging van de grenzen tussen de traditionele betaalactiviteiten van de infrastructuurproviders, waardoor mogelijk de concurrentie toeneemt tussen Real-Time Gross Settlement (RTGS)[2] en Automated Clearing Houses (ACH) voor bepaalde soorten betalingen van kleine bedragen (low-value payments).

5. Innovatie: dit blijft een kritieke succesfactor binnen de betaalsector. Innovatie maakt het mogelijk om in te spelen op nieuwe technologieën en trends, zoals mobiele apparatuur en contactloze betalingen, en geavanceerde oplossingen aan te bieden voor nieuwe wensen van gebruikers.

Download het World Payments Report 2011 rapport. 

“Sinds de economische crisis is er toenemende druk van de kant van de wetgever. Samen met de hang naar standaardisering en commoditization leidt dit tot een fundamentele transformatie van het betaallandschap”, aldus Jean Lassignardie, Global Head of Sales and Marketing, Capgemini Financial Services. “Banken en financiële instellingen die met deze combinatie van uitdagingen worden geconfronteerd kunnen een kijkje nemen bij de energie- en telecomsector, waar bedrijven met een soortgelijke druk te maken kregen en daarop hebben gereageerd door zich verder te specialiseren om zich op die manier te kunnen onderscheiden.”