Accenture: Belegger lastig te paaien voor banken

07 oktober 2009 Banken.nl 1 min. leestijd
Profiel

Een rendement van 15%. Dat moeten banken hun investeerders de komende jaren beloven. Doen ze dit niet, dan kiezen beleggers andere sectoren om hun geld in te pompen. Vooral financiële instellingen in de Benelux zullen moeilijk aan deze rendementseis kunnen voldoen. Dit komt door de hoge kosten die ze maken.

Dit blijkt uit wereldwijd onderzoek van adviesbureau Accenture onder 150 banken. Volgens Edwin van der Ouderaa, hoofdonderzoeker naar de bankensector, is de gevraagde 15% veel meer dan de financiële instellingen op dit moment kunnen bieden: "Het rendement is nu gemiddeld niet hoger dan 4 tot 5%. De winstgevendheid van banken moet flink dus omhoog."

Toch meent Van der Ouderaa, recent te gast bij zakenzender CNBC, dat 15% rendement best haalbaar is. In tegenstelling tot wat critici beweren. "In de jaren 2006 en 2007 lag dit cijfer nog gemiddeld op 26%. Toen werden er gigantische risico's genomen die nu niet meer mogelijk zijn. Dan is het logisch dat je op een percentage van 15 uitkomt."

De onderzoeker meent wel dat juist banken in de Benelux een hele kluif zullen hebben om tegemoet te komen aan de wens van investeerders: "Er zijn twee manieren om je te onderscheiden qua winstgevendheid. De eerste, het oprekken van marges, is lastig omdat alle banken dit al doen. Blijft over het omlaag brengen van de kosten." Maar dat zal voor banken in de Benelux moeilijk zijn.