Deloitte: Bancair krediet nog steeds onaantrekkelijk

18 november 2009 Banken.nl 2 min. leestijd
Profiel

Na drie kwartalen onvrede over de mogelijkheden van bankfinanciering zoekt de Nederlandse CFO steeds meer de oplossing in de aandelen- en obligatiemarkt. Dit blijkt uit de derde editie van de Deloitte CFO Survey. Het onderzoek toont daarnaast aan dat CFO´s een stuk positiever zijn over de financiële vooruitzichten van hun organisatie en een sterk verbeterde cash flow verwachten.

Dit laatste zal niet tot uitdrukking komen in een hogere dividenduitkering. Over de ontwikkeling van de AEX zijn CFO’s net als vorige kwartalen goed gestemd. Ook de voorspelling met betrekking tot de fusie- en overnamemarkt en Private Equity activiteit zijn ongewijzigd positief.

Over het algemeen zijn CFO’s positiever over de beschikbaarheid van financiering (+26%). De aantrekkelijkheid van bancaire kredietverlening blijft echter achter en is volgens 66% van de CFO’s te duur. Jan de Rooij, partner bij Deloitte, constateert dit kwartaal bovendien een trendbreuk in de toenemende voorkeur van CFO ’s voor obligaties (+22%) en aandelen (+27%). “Als deze trend zich doorzet, duidt dit wellicht op een structureel nieuw evenwicht in het financieringslandschap.”

Cash flow verbetert maar dividenduitkering blijft beperkt
Het vertrouwen in de financiële vooruitzichten groeide in het derde kwartaal met 20%. Vergeleken met de eerste drie maanden van 2009 is dit zelfs een toename van 52%. Hetzelfde optimisme heerst in de verwachting van de verbeterde cash flow; 73% van de CFO’s voorspelt een toename in het komende jaar. De Rooij verwacht dat deze liquiditeit voorlopig vooral aangewend wordt voor het versterken van de balans aangezien steeds meer CFO’s de solvabiliteit gaan verhogen (+11%). “Ook van de aandeelhouder wordt geduld gevraagd; 65% van de CFO’s verwacht geen extra dividenduitkering te doen of eigen aandelen in te kopen.”

Vertrouwen in de AEX en fusie- en overnamemarkt blijft groot
CFO’s zijn aanhoudend positief over de ontwikkeling van de AEX. De slotkoers zal volgens 75% van hen over twaalf maanden hoger zijn dan nu. Daarentegen krimpt dit kwartaal het percentage CFO’s dat de aandelenmarkt ondergewaardeerd vindt sterk van 72% naar 44% (-28%). Over de waardering van de eigen organisatie is men overigens net zo pessimistisch als voorgaande kwartalen; 47% vindt de waarde van het aandeel te laag. De verwachting ten aanzien van de fusie- en overnamemarkt als ook Private Equity blijft goed. 85% van de CFO’s denkt aan een groei van de fusie- en overnamemarkt en ruim 70% gaat uit van een toename in acquisities door Private Equity partijen.

Onzekerheid leidt tot flexibiliteit
Ondanks het overwegend positieve sentiment van de CFO is de onzekerheid over de ontwikkeling van de economie groot. 80% van de CFO’s is nog steeds onzeker zegt de Rooij. “Het bedrijfsleven reageert met verdergaande flexibilisering van de onderneming. De CFO zet de komende periode in op Business Partnering (41%), Shared Services (36%) en Outsourcing (29%).”