DNB betaalde BCG $5m voor fusie advies

20 september 2010 Banken.nl 2 min. leestijd

De jarenlange samenwerking tussen strategy consulting bureau Boston Consulting Group (BCG) en De Nederlandsche Bank (DNB) is in opspraak. DNB president Nout Wellink heeft eerder dit jaar het beeld doen ontstaan (tijdens een hoorzitting in de Tweede Kamer, red.) dat het adviesbureau jarenlang betrokken is geweest bij een cultuuromslag bij de centrale bank. Maar uit documenten van de Boston Consulting Group zelf blijkt iets anders.

Wellink: “DNB werkt met BCG om een cultuuromslag te realiseren”

De Boston Consulting Group adviseert en ondersteunt de DNB al jaren met een meerdere strategische opdrachten en transformaties. Tijdens de hoorzitting wekte Wellink de indruk dat De Nederlandsche Bank al sinds 2003 met de Boston Consulting Group aan een cultuuromslag werkt. De cultuur bij De Nederlandsche Bank is al langer een aandachtspunt. "Ons laatste cultuuronderzoek in 2003 werd uitgevoerd door de Boston Consulting Group. Op basis daarvan hebben we kernwaarden gedefinieerd. ... Deze kernwaarden hebben we destijds met de hele organisatie doorgesproken en laten leiden tot concrete acties." Ieder jaar weer, aldus Wellink.

Maar uit stukken waar RTL-Z haar handen op heeft kunnen leggen blijkt iets anders. Uit verschillende brieven blijkt dat de Boston Consulting Group in 2003 en 2004 een fusieproces bij De Nederlandsche Bank begeleidde. Het bewerkstelligen van een andere cultuur kwam daarbij wel aan de orde, maar was zeker geen doel op zich, zo blijkt uit de documenten. De Boston Consulting Group heeft De Nederlandsche Bank evenmin begeleid bij het werken aan een nieuwe cultuur. Dat heeft De Nederlandsche Bank op eigen houtje gedaan, erkent De Nederlandsche Bank.

Integratie advies: fusie De Nederlandsche Bank en de Pensioen- & Verzekeringskamer

Uit de stukken blijkt dat de Boston Consulting Group de DNB heeft geholpen met de fusie tussen De Nederlandsche Bank en de Pensioen- & Verzekeringskamer (PvK). Beide partijen zijn op 30 oktober 2004 formeel gefuseerd. BCG heeft ondersteunende diensten verleend tussen februari 2003 en mei 2004. De consultant heeft naar alle waarschijnlijkheid de bank geadviseerd met de planning-, blueprint- en design-fase van het integratie proces.

€5 miljoen aan fees; burn rate van €70,000 per week

Aan de werkzaamheden van de Boston Consulting Group, die De Nederlandsche Bank zelf omschrijft als: 'ondersteuning bij de vorming van een nieuwe organisatie', was DNB bijna €5 miljoen kwijt. Wekelijks factureerde het consultancy kantoor bijna €70,000. Een gigantisch bedrag voor externe inhuur van consultants voor pre-integratie werk – toch staan er tegenover de kosten van €5 miljoen voldoende baten volgens de zegsman van de centrale bank. De fusie zou op jaarbasis circa €26 miljoen hebben opgeleverd.

Belangrijkste onderliggende documenten:

  • Offerte brief Boston Consulting Group aan DNB
  • Facturen Boston Consulting Group