E&Y: NL relatief aantrekkelijk voor PE investeerders

17 maart 2011 Banken.nl 2 min. leestijd
Profiel

Ernst & Young en IESE hebben de tweede editie van de IESE 2011 Global Venture Capital Private Equity (VCPE) Country Attractiveness Index bekendgemaakt. De index geeft van 80 verschillende landen de aantrekkelijkheid weer voor investeerders in durfkapitaal en Private Equity. De Verenigde Staten, Groot-Brittannië en Canada vormen de top 3. Nederland staat op de 9e plaats, net boven Duitsland.

De index meet de aantrekkelijkheid voor durfkapitaal en Private Equity op basis van zes onderwerpen: de economische activiteiten van een land, de omvang van de kapitaalmarkt, het belastingklimaat, bescherming en rechten van investeerders en corporate governance, sociaaldemografische factoren en ondernemersvriendelijkheid en de mogelijkheden voor transacties. Nederland scoort met name goed vanwege het sterke economische klimaat, het voordelige belastingklimaat en haar hoog opgeleide bevolking. Ten opzichte van de vorige index is Nederland één plaats gestegen. Opvallend is dat Nederland op het gebied van innovatie sterk staat ten opzichte van andere landen. De verwachting is dat grote buy-outs weer terugkomen op de Nederlandse markt.

Opkomende economieën

Maurice van den Hoek van Ernst & Young: “De geografische spreiding van Private Equity neemt toe. Opkomende economieën met gunstige groeicijfers op de lange termijn en positief ontwikkelende sociaaleconomische mobiliteit, zijn belangrijke pijlers geworden in de investeringsstrategie van de PE huizen. Daarom is het ook niet vreemd dat Brazilië en China de grootste stijgers zijn in vergelijking tot de index van 2007. Bovendien toont de index een aantal groeidiamanten in veelbelovende regio’s, zoals Indonesië, Vietnam, Marokko, Kenia, Tunesië en Nigeria. Deze opkomende markten bieden veel kansen en hebben een sterke behoefte aan financiering om de verwachte groei te kunnen bewerkstelligen. Maar in deze landen zijn transacties ook vaak lastiger omdat de instanties die verantwoordelijk zijn voor de inrichting van de transactiemarkt, nog in de kinderschoenen staan.”

Verzwakking van kapitaalmarkt

Maurice van den Hoek: “De index toont ook welke landen minder aantrekkelijk zijn geworden. Van de West-Europese landen daalt Ierland het meest met een terugval van tien plaatsen. Zoals te verwachten, is ook Spanje gedaald. Vergelijkbare bewegingen zien we logischerwijs in Oost-Europese landen, die zwaar getroffen zijn door de economische crisis en waar de crisis heeft geleid tot een dramatische verzwakking van de kapitaalmarkt.”