McKinsey: Basel III conflicteert met Solvency II

20 april 2011 Banken.nl 1 min. leestijd

Europese banken moeten meer lange termijnobligaties verkopen nu toezichthouders een nieuwe financiële crisis willen vermijden. Dat concludeert McKinsey & Company in een nieuwe wereldwijde studie naar de effecten de financiële sector. Volgens het strategy consulting kantoor worden de banken door de liquiditeitseisen van Basel III ertoe gedwongen de komende jaren €3,200 miljard aan lange termijnfunding te realiseren.

Onder Basel III, dat geimplementeerd wordt in 2019, moeten Europese banken voldoende liquiditeit aanhouden om aan lange termijnverplichtingen te kunnen voldoen. Het zou op basis van de huidige verdienmodellen gaan om circa €2,300 miljard.

Mogelijk conflict met Solvency II
Volgens McKinsey zijn de compliance regels van Basel III en Solvency II concurrerend met elkaar. Zo moeten banken lange termijnobligaties verkopen en zouden verzekeraars juist obligaties moeten opkopen. Maar uit de analyse blijkt dat verzekeraars die mogelijkheid onder Solvency II niet of slechts in beperkte mate wordt geboden.

Versoepeling van Basel III
Al langer gaan er geruchten in de markt dat analisten verwachten dat Basel III-eisen zullen worden versoepeld voor de definitieve implementatie datum. Verwacht wordt dat de lange termijnverplichtingen niet gegarandeerd hoeven te worden door assets met een vergelijkbare looptijd.