Risico op Europese bankrun door reddingsplan Cyprus

19 maart 2013 Banken.nl 2 min. leestijd

Het plan om een faillissement van Cyprus te voorkomen leidde afgelopen dagen tot grote onrust op Cyprus, wereldwijd lagere beurskoersen en een verhoogd risico op een bankrun in de zuidelijke Europese landen. 

Depositogarantiestelsel op de tocht

In het reddingsplan van de Cypriotische regering en de Europese Unie moeten ook spaarders met een deposito van minder dan €100.000 mee betalen aan de redding, terwijl houders van staats- en bankobligaties buiten schot blijven. Het depositogarantiestelsel die spaarders tot €100.000 moet beschermen om een bankrun te voorkomen staat hiermee op de tocht. Door het breken met de eigen regels is een verhoogd risico ontstaan op een bankrun van de zuidelijke Europese landen.

De Europese Centrale Bank (ECB) liet maandag weten dat de heffing op de kleinere spaartegoeden niet het advies is van de ECB. De EU en de ECB benadrukken dat deze maatregel uitzonderlijk is en alleen geldt voor Cyprus.

In de loop van maandag gingen er geruchten dat het eerder gepresenteerde reddingsplan waarschijnlijk wordt aangepast waardoor de kleinere spaarder worden ontzien. Maandagavond voerden de Europese ministers van Financiën overleg over Cyprus.

Bankrun op Cyprus voorkomen door sluiten van banken
De banken op Cyprus blijven zoals het er nu naar uitziet tot en met woensdag gesloten. Op deze manier wordt voorkomen dat mensen massaal hun spaargeld van hun rekeningen gaan opnemen. Vandaag neemt de Cypriotische regering vermoedelijk een beslissing over het reddingsplan. De gevolgen van dit plan voor spaarders wordt dan duidelijk. Het is aan de Cypriotische regering de kleinere spaarders meer of in mindere mate te belasten. Als de spaarders maar in totaal €5,8 miljard opbrengen.

Nederlandse banken hebben relatief weinig vorderingen uitstaan op Cyprus

In vergelijking met andere Europese landen hebben Nederlandse banken relatief weinig vorderingen uitstaan op Cyprus. Uit cijfers van De Nederlandsche Bank blijkt dat onze banken €2 miljard hebben uitstaan op Cyprus tegenover €100 miljard van het Verenigd Koninkrijk, €91 miljard van België en €141 miljard van Duitsland.