Capgemini executive Frans v/d Hurk in bestuur AFM

11 september 2015 Banken.nl 2 min. leestijd

Per 1 oktober treedt Frans van den Hurk toe tot het bestuur van de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Van den Hurk is afkomstig van Capgemini, waar hij sinds 1996 verschillende managementfuncties bekleedde, en gaat bij de AFM aan de slag als Chief Operating Officer – een nieuwe functie die nog niet eerder bestond bij de toezichthouder.

Frans van den Hurk is een ervaren professional die sinds 1996 werkte bij ICT dienstverlener Capgemini. In de bijna twintig jaar dat hij voor het bedrijf werkt, vervulde hij meerdere managementfuncties, waaronder binnen de Public Sector afdeling van het bureau. Sinds januari 2011 is Van den Hurk actief als CEO Infrastructure Services Central Europe en draagt hij verantwoordelijkheid voor alle infrastructure transformation services en infrastructure outsourcing activiteiten van Capgemini in Nederland, België, Duitsland en Zwitserland. Bovendien was hij de afgelopen twee jaar sales directeur voor de outsourcing-tak van Capgemini in de Benelux.

Frans van den Hurk - AFM

Per 1 oktober treedt Frans van den Hurk als nieuwe COO toe tot de Raad van Bestuur van de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Deze bestuursfunctie is nieuw voor de AFM, maar is nu toegevoegd omdat ontwikkelingen in de financiële sector – internationalisering van toezicht, en verdere digitalisering en technologische ontwikkelingen – vragen om een versterking van de bedrijfsvoering van de toezichthouder. “Door de verdere digitalisering en technologische ontwikkelingen worden risico's complexer. Toezicht wordt daarmee meer data-gedreven. Dit heeft ook gevolgen voor de wijze waarop de eigen bedrijfsvoering van de AFM is georganiseerd”, aldus Merel van Vroonhoven, bestuursvoorzitter van de AFM, over het toevoegen van de nieuwe portefeuille.

Van den Hurk wordt in zijn nieuwe functie verantwoordelijk voor de centrale aansturing van de bedrijfsvoering. Daarbij maakt hij onderdeel uit van het bestuur, maar hij draagt geen statutaire bestuursverantwoordelijkheid voor het toezicht. Met de recente toevoeging van AFM-bestuurslid Femke de Vries , afkomstig van De Nederlandsche Bank, en de aanstaande benoeming van Van den Hurk, is per 1 oktober het bestuur van de AFM compleet.

Van Vroonhoven: “Met deze benoeming komt het bestuur op volle sterkte om de noodzakelijke verdere ontwikkeling van de AFM aan te sturen. Frans van den Hurk heeft voor de AFM zeer nuttige ervaring met het leidinggeven aan professionele organisaties in internationale context en het continu professionaliseren daarvan in sterk veranderende omstandigheden. We zijn er dan ook van overtuigd dat hij een goede bijdrage zal leveren aan de verdere optimalisering van onze bedrijfsvoering.”