Fundwijzer: 7,5 miljoen gecrowdfund in augustus

11 september 2015 Banken.nl 2 min. leestijd

Het aantal succesvol afgeronde crowdfundprojecten is met 182 stuks iets teruggelopen ten opzichte van juli. In totaal werd er in augustus voor €7,5 miljoen aan crowdfunding opgehaald, waardoor de tussenstand voor 2015 uitkomt op €61,6 miljoen. Dat blijkt uit cijfers van crowdfunding website Fundwijzer.

Sinds zijn lancering eerder dit jaar, brengt Fundwijzer periodiek updates uit over de status van de Nederlandse markt voor crowdfunding. Eerder bleek uit analyse van Fundwijzer dat er in het eerste halfjaar van 2015 €43 miljoen aan crowdfunding is opgehaald door bijna 1.000 Nederlandse crowdfundprojecten. Begin september verscheen een maandupdate van de markt, over crowdfunding in de maand augustus.

€7,5 miljoen
In augustus zijn in totaal 182 crowdfundprojecten afgerond, blijkt uit de telling van Fundwijzer. Samen zijn deze projecten goed voor een totale opgehaalde financiering van €7,5 miljoen. Het grootste deel van de financieringen gaat om leningprojecten, die in augustus meer dan €6 miljoen ophaalden. De overige €1,5 miljoen ging naar projecten die investeerders belonen in de vorm van aandelen (€600.000), producten of diensten (€550.000), en naar donatieprojecten (€300.000). Gecombineerd met de financiering uit het eerste halfjaar en de €11,1 miljoen uit recordmaand juli komt staat de tussenstand voor 2015 inmiddels op €61,6 miljoen.

Grootste platformen
De grootste platformen van augustus zijn opnieuw Geldvoorelkaar.nl met ruim €2 miljoen en Collin Crowdfund met €1,3 miljoen aan opgehaalde crowdfunding. Het relatief nieuwe crowdfundingplatform Zencap staat voor het eerst in de top 3 van grootste platformen – het van oorsprong Duitse platform haalde met 15 projecten meer dan €1 miljoen op afgelopen maand.

Opgehaalde financiering

Groeicijfers van crowdfundingplatform Zencap sinds hun oprichting

Aan het eind van augustus 2015 zijn er nog meer dan 800 openstaande projecten te vinden op de inmiddels 52 bij Fundwijzer aangesloten crowdfundplatformen. De projecten hebben een totaal openstaand bedrag van €12 miljoen, waarvan het overgrote deel donatieprojecten betreft (€7,3 miljoen). Ongeveer een kwart van het openstaande bedrag wordt gevraagd door leningprojecten.

Aanbod projecten crowdfunding