Obvion & Topicus: Eerste peer-to-peer hypotheek

17 augustus 2015 Banken.nl 3 min. leestijd
Profielen
Meer nieuws over

Consumenten die bij het kopen van een huis voor een gedeelte van de lening een beroep willen doen op familie en vrienden kan hiervoor vanaf deze week terecht bij Obvion voor de MetElkaarhypotheek. De MetElkaarhypotheek is tot stand gekomen door een samenwerking tussen Obvion hypotheken en IT-dienstverlener Topicus. Topicus is verantwoordelijk voor het online peer-to-peer platform dat de basis vormt voor de MetElkaarhypotheek. 

MetElkaarhypotheek
Obvion introduceert als eerste Nederlandse hypotheekverstrekker een hypotheek die is gebouwd op ‘peer-to-peer’-principes. Een gedeelte van de lening wordt gefinancierd door familie of bekenden, het andere deel leent de geldlener van Obvion. Wie een MetElkaarhypotheek afsluit, leent geld van familie en bekenden. Zij ontvangen een rente die iets hoger is dan de gemiddelde spaarrente en de huizenkoper krijgt een korting op het rentepercentage. De rest van het bedrag financiert Obvion. De familie en bekenden kunnen hun lening en rendement bekijken op een online platform. Willen zij hun geld terug? Dan neemt Obvion de lening over. Komt de huizenkoper in financiële nood? Dan staat Obvion garant voor de maandelijkse betaling van rente en aflossing aan de familie en bekenden. Dat biedt zekerheid en voordelen voor beide partijen.

Het bedrag dat de lener van familie of bekenden leent, moet minimaal €10.000 zijn en mag maximaal 40% van de totale hypotheek bedragen. Het leenbedrag bij familie mag maximaal €50.000 zijn en in het geval ouders geld lenen stijgt dit naar maximal €125.000.

MetElkaarHypotheek

Net zoveel zekerheid als een gewone hypotheek 
Obvion vindt het belangrijk dat afnemers van de hypotheek de zekerheid hebben dat ze in hun huis kunnen blijven wonen. Ook als de uitlener de lening eerder wil stopzetten. Cynthia Tulp, Manager Marketing, Sales en Communicatie bij Obvion Hypotheken: "We hanteren bij de MetElkaarhypotheek heel bewust dezelfde leennormen als een standaard hypotheekproduct. Familie en bekenden die het geld uitlenen, kunnen bijvoorbeeld besluiten om de lening stop te zetten. Wij kunnen de lening dan volledig overnemen. Wanneer de uitlener het geld teruggestort krijgt, zetten wij het leningdeel om in een volledige hypothecaire lening bij Obvion, die de geldlener kan dragen." Daarnaast biedt Obvion ook zekerheid naar de uitlener. Komt de geldlener in financiële problemen? Dan heeft dit geen negatieve gevolgen voor de uitlener. Tulp: "Wij staan garant voor de maandelijkse rente en aflossing. Zo hebben beide partijen gemak en zekerheid. De zekerheid voor beide partijen en het verantwoord omgaan met hypotheken, maakt de MetElkaarhypotheek een interessant product."

Samenwerking met Topicus

De Obvion MetElkaarhypotheek is tot stand gekomen in samenwerking met Topicus. De IT-leverencier ziet de hypothecaire markt en spaarmarkt in rap tempo veranderen. “Strengere kapitaaleisen aan banken, beperkt adequate regelgeving en de extreem lage spaarrente maken peer-to-peer en crowdfunding steeds interessanter voor huizenkopers en investeerders. En, belangrijker nog, mensen willen en kunnen weer iets voor elkaar betekenen", aldus Daan Dijkhuizen, managing director bij Topicus Finance. “Topicus versnelt deze trend door een omnichannel softwareplatform te ontwikkelen dat peer-to-peer en crowdfunding gemakkelijk en veilig ondersteunt tijdens de aanvraag, het beheer en de verhandeling van de lening”, legt Dijkhuizen uit.

“De MetElkaarhypotheek is gebaseerd op het peer-to-peerplatform van Topicus: Fundbook. Dit configureerbare platform kan ook vrij worden gebruikt door een ieder die zijn hypotheek wil opbouwen met particuliere investeringen. Zowel van bekende geldschieters, als van anonieme geïnteresseerden”, besluit Dijkhuizen.