Geen Nederlandse banken in top 20 sterkste banken

06 augustus 2015 Banken.nl 2 min. leestijd
Meer nieuws over

Persbureau Bloomberg heeft eind juli 2015 opnieuw zijn jaarlijkse Top 20 World’s Strongest Banks ranglijst uitgegeven. Hang Seng Bank is voor het tweede jaar op rij de sterkste bank ter wereld, en ook andere Aziatische banken scoren goed – maar liefst 6 van de 20 sterkste banken zijn afkomstig uit Azië. Net als vorige jaren zijn er geen Nederlandse banken terug te vinden in de top 20. De hoogste Europese notering is voor OP Financial Group uit Finland. In de lijst staan verder drie Zweedse en twee Zwitserse banken.

Hang Seng Bank in Hong Kong is voor het tweede jaar op rij de sterkste commerciële bank ter wereld. Hang Seng is voor 62% in het eigendom van HSBC Holdings, maar HSBC zelf is niet in de lijst terug te vinden omdat de internationale bank met zijn hoofdkantoor in Londen worstelt om zijn kosten terug te schroeven.

Top 10 sterkste banken

Banken in Azië hebben sterk geprofiteerd van de opkomende welvaart in zowel Hong Kong als China, evenals andere landen in de regio. Er staan maar liefst 6 Aziatische banken in de top 20 sterkste banken van persbureau Bloomberg, waarvan 5 in de top 10. Norinchukin Bank uit Japan is opnieuw te vinden op de tweede plek en de derde plek is voor Oversea-Chinese Banking uit Singapore. Ook de negende en tiende plek worden door Singaporese banken bezet, respectievelijk DBS Group Holdings en United Overseas Bank. De top 5 wordt afgesloten door, nieuwkomer in de lijst, National Commercial Bank uit Saudi Arabië (#4) en de Canadese Desjardins Group op de vijfde plek.

Top 11-20 sterkste banken

Onderzoeksmethode
Voor het opstellen van de top 20 kijkt Bloomberg zowel naar de sterkte van het kapitaal van de banken als naar niet-presterend vermogen, voorzieningen voor slechte leningen, deposito’s en efficiency. De banken ontvangen scores op ieder van de beoordelingscategorieën, die uiteindelijk in verschillende proporties meetellen om tot een overall score te komen. Hoe lager de overall score des te sterker de positie van de bank. In de lijst staan alleen banken met een vermogen van $100 miljard of meer. Opvallend is het ontbreken van Nederlandse banken in de ranking - de drie grootste banken van Nederland, Rabobank, ING en ABN AMRO. Ook de afgelopen jaren - de ranking wordt sinds 2011 opgesteld - waren de Nederlandse banken niet in de top 20 terug te vinden.

Om een plekje in de top 20 te verwerven zouden de grootbanken kunnen leren van hun Zweedse collega's - de top 20 telt maar liefst drie Zweedse banken (SEB #12, Swedbank #13 en Svenska Handelsbanken #19). Ook de Zwitserse banken doen het goed in de ranking, zowel UBS (gedeeld 16e) als Credit Suisse (#20) zijn in de ranking terug te vinden. De hoogste notering is echter voor een Finse bank, OP Financial Group staat op de 8e plaats.