Britse overheid verkoopt eerste tranche aandelen RBS

04 augustus 2015 Banken.nl 1 min. leestijd
Profiel

De Britse overheid is begonnen met de verkoop van de eerste tranche aandelen van Royal Bank of Scotland (RBS). Met deze eerste tranche worden 600 miljoen aandelen in de verkoop gedaan, dat neer komt op 5,2% van de aandelen. Sinds de crisis is 78% van de RBS aandelen in handen van de overheid.

Verkoop RBS
Afgelopen weekend werd al gespeculeerd over de start van de verkoop van RBS. En maandag werd bekend dat de Britse overheid 5,2% van de aandelen van RBS naar de markt brengt. De eerste transactie is gericht op institutionele partijen, zoals pensioenfondsen, verzekeraars, hedgefondsen en staatsinvesteringsfondsen. Voor de verkoop van de overige aandelen - gepland in 2016 - wordt het ook voor particuliere beleggers mogelijk om mee te doen. 

RBS

Staatseigendom

In 2008 kreeg de Royal Bank of Scotland tijdens de financiële crisis noodgedwongen een kapitaalinjectie van 45 miljard pond van de Britse staat, die nu nog voor 78% eigenaar is van RBS. In 2014 leed RBS voor het zevende jaar op rij verlies. Over het afgelopen jaar bedroeg het nettoverlies 4,5 miljard pond. In 2013 was dat zelfs 9 miljard pond.