Oostenrijkse bank BAWAG wil Duitse Postbank kopen

27 mei 2015 Banken.nl 1 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

De Oostenrijkse bank BAWAG PSK heeft interesse in de Duitse Postbank. De Oostenrijkers willen deze graag overnemen van eigenaar Deutsche Bank. Verschillende Duitse media maken hier melding van. BAWAG zou bij Deutsche Bank, de eigenaar van Postbank, zijn interesse voor een overname hebben laten blijken. Dat beweren niet nader genoemde bronnen in de financiële sector.

Cerberus Capital Management vult oorlogskas BAWAG

Hoewel de Oostenrijkse bank veel kleiner is dan Postbank, kan de bank gebruik maken van de kapitaalkracht van groot aandeelhouder Cerberus Capital Management. De Amerikaanse aandeelhouder heeft een aandeel van 90% in de Oostenrijkse bank. BAWAG liet eerder in de maand mei al weten dat ze op zoek zijn naar retail acquisities met meerderheidsbelang voor de Oostenrijkse bank. De Duitse krant Die Welt schreef dat BAWAG een bod van zo’n €4,5 biljoen voorbereidt om Postbank te kopen. Een woordvoerder van de Oostenrijkse bank wilde dit echter niet bevestigen.

Bawag wil Duitse Postbank overnemen

Transformeren tot één grote retail bank

De Oostenrijkse bank BAWAG AG fuseerde in 2005 met de Österreichische Postsparkasse (PSK). Zo ontstond de Bank fur Arbeit und Wirtschaft und Österreichische Postsparkasse AG, afgekort BAWAG P.S.K. BAWAG hanteert hetzelfde businessmodel als de Duitse Postbank. De bank doet het grootste deel van zijn activiteiten ook via postagentschappen. Grootaandeelhouder Cerberus Capital Management zou van plan zijn om de twee banken te transformeren tot één grote retail bank. De nieuwe financiële instelling zou dan gemakkelijker kunnen worden doorverkocht met een goed rendement voor de grootaandeelhouder. Zo wordt in de Duitse media gesuggereerd.

Cerberus Capital Management

Na binnenkomst bij BAWAG eind 2006 voerde Cerberus Capital Management al een omvangrijke bezuinigingsoperatie door. Sinds voorjaar 2015 is Cerberus bezig zijn participatie in diverse banken te heroverwegen.