Deutsche Bundesbank kiest KPMG als externe accountant

08 mei 2015 Banken.nl 1 min. leestijd
Profiel

KPMG volgt EY op als externe accountant van de Deutsche Bundesbank. In de boekjaren 2015 tot en met 2020 zal KPMG de Duitse nationale bank controleren en auditen.

De Deutsche Bundesbank is de centrale bank van Duitsland, vergelijkbaar met De Nederlandsche Bank. De Bundesbank houdt sinds zijn oprichting in 1957 toezicht op het Duitse betalingsverkeer en het bankwezen. Ook is de financiële instelling, dat zijn hoofdkantoor heeft in financieel centrum Frankfurt, verantwoordelijk voor het drukken, slaan en uitgeven van de Duitse eurobiljetten en munten. De centrale nationale bank heeft 38 filialen en heeft in totaal 9 regionale hoofdkwartieren in verschillende Bondslanden.

Deutsche Bundesbank kiest KPMG als externe accountant

Zowel de Europese Centrale Bank (ECB) zelf als alle nationale centrale banken van Eurolanden worden gecontroleerd door externe accountants. Welk accountantskantoor welke bank controleert wordt bepaald door een aanbeveling van de Raad van bestuur van de ECB en een daaropvolgende aanvaarding door de Raad van de Europese Unie. Het aangewezen accountantskantoor krijgt een mandaat voor bepaalde tijd om de centrale bank te controleren en jaarlijkse audits uit te voeren.

KPMG AG
Na de audit van boekjaar 2014 loopt het mandaat van EY, de huidige externe accountants van de Deutsche Bundesbank, af. Voor het boekjaar 2015 en de jaren daarna bestond dus de noodzaak een nieuw accountantsbureau van het controlerende mandaat te voorzien. Nadat de Bundesbank KPMG zelf al geselecteerd had en het Big Four kantoor is aanbevolen door ECB-president Mario Draghi, is KPMG AG Wirtschaftsprüfungsgesellschaft de hoogstwaarschijnlijke kandidaat om het mandaat van controlerend accountant te ontvangen voor de boekjaren 2015 tot 2020. Aanvaarding door de Raad van de Europese Unie volgt nog.