Bijzondere DNB penning zichtbaar in Rijksmuseum

01 mei 2015 Banken.nl 2 min. leestijd

Sinds 22 april is in het Rijksmuseum een bijzondere zilveren penning te bewonderen met daarop een burgerportret. De penning maakt onderdeel uit van de Nationale Numismatische Collectie (NNC) die beheerd wordt door De Nederlandsche Bank (DNB).

De Nationale Numismatische Collectie (NNC) is met circa 400.000 objecten een van de grotere en belangrijke numismatische collecties ter wereld. De collectie bevat papiergeld, munten, penningen en andere numismatische objecten met historische waarde en is de grootste van Nederland. Ook bevat de NNC een van de meest uitgebreide numismatische bibliotheken ter wereld. De NNC wordt na het sluiten van het Geldmuseum in 2013 beheerd door De Nederlandsche Bank zodat deze collectie verzekerd is van behoud.

Penning uit collectie DNB

Roobertus Jansen van Bant

Sinds 22 april jongstleden is een van de topstukken uit de NNC zichtbaar in het Rijksmuseum. Het gaat om een zilveren penning die omstreeks 1640 werd gemaakt met daarop een burgerportret. Burgers werden niet vaak geportretteerd in de penningkunst – het vervaardigen van munten voor andere doeleinden dan het dienen als betaalmiddel – waardoor dit exemplaar een zeldzaam voorbeeld is. Op de penning wordt Roobertus Jansen van Bant afgebeeld, die de penning liet maken door zijn vriend Abraham Jacobsz. Jansen van Bant wilde Grietie Popkes ten huwelijk vragen en liet de penning maken als een bekrachtiging van zijn liefde voor haar. Hij had succes. In de munt staat de tekst gegraveerd: “Getrout met Grietie Popkes An 1641 den 20 January”. Op de keerzijde staat de naam van hun eerste dochter, Itien, samen met haar geboortedatum in 1642.

De penning is in 2000 aangekocht tijdens een Sotheby’s veiling door het toenmalige Koninklijk Penningkabinet uit Leiden met steun van Vereniging Rembrandt. Toen het Geldmuseum in 2013 gesloten werd kwam de zilveren siermunt onder het beheer van DNB als onderdeel van de NNC. Vereniging Rembrandt stelde echter de voorwaarde dat de munt voor het publiek zichtbaar zou blijven. “DNB is dan ook blij dat de penning een mooie plek krijgt in het Rijksmuseum en zo door de vele bezoekers van het museum bewonderd kan worden”, aldus De Nederlandsche Bank.