Deutsche Bank wijzigt koers ingrijpend

29 april 2015 Banken.nl 2 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Deutsche Bank gaat, onder druk van de aandeelhouders een ingrijpende afslankingsoperatie doorvoeren om de komende jaren miljarden te kunnen besparen. Het financiële concern wil de kosten de komende vijf jaar met zo’n €3,7 miljard verlagen. Dat maakte het bestuur van de grootste bank van Duitsland in Frankfurt bekend.

Banenverlies onduidelijk, maar mogelijk omvangrijk

De gevolgen van de omvangrijke bezuinigingen zijn nog niet geheel duidelijk. Volgens Duitse media zal de geplande ingreep de komende jaren duizenden banen kosten. Bij Deutsche Bank werken zo’n 100.000 mensen. Over het verlies van de banen wilde de bestuurders zich nog niet uitlaten. “Daar beslissen we op een later tijdstip over”, zegt Jürgen Fitschen, die samen met Anshu Jain de bank bestuurt. 

Deutsche Bank

In afgeslankte vorm verder, Postbank van de hand

Deutsche Bank wil zich tussen nu en 2020 terugtrekken uit zeven tot tien landen van de zeventig landen waar de Duitse bank actief is. In het bankennetwerk voor particulieren gaat de bank 200 van de zo’n 750 kantoren sluiten. Deutsche Bank kondigde aan Postbank te willen verkopen. Mogelijk gaat Deutsche Bank de activiteiten van de consumentenbank afstoten via een beursgang. The Wall Street Journal berichtte daar al eerder over. Postbank, de huisbank van miljoenen Duitsers werd in 2008 door Deutsche Bank overgenomen voor ruim €6 miljard. Deutsche Bank bleek echter veel moeite te hebben om de activiteiten van Postbank succesvol samen te voegen met de eigen activiteiten.

Focus op digitalisering, vermogensbeheer en retail

Deutsche Bank wil slagvaardiger worden en wil zich de komende tijd nog meer gaan richten op een verdere digitalisering van bankzaken. Het financiële concern zal hiervoor €1 miljard investeren in nieuwe technologie. De grootste bank van Duitsland kondigde aan zich meer te gaan richten op vermogensbeheer en de bestaande retail-activiteiten. Met de strategie-aanpassing wil Deutsche Bank de winstgevendheid en robuustheid van de activiteiten verbeteren.

Halvering nettowinst in eerste kwartaal 2015

Over het eerste kwartaal boekte Deutsche Bank een nettowinst van €559 miljoen, een halvering ten opzichte van de €1,1 miljard een jaar eerder. De winst werd stevig gedrukt door de enorme boete van in totaal 2,5 miljard dollar van Amerikaanse en Engelse toezichthouder vanwege fraude met het interbancaire rentetarief Libor. Ook heeft de Duitse bank de afgelopen drie jaar €7 miljard uitgetrokken voor allerlei rechtzaken.