De zeven winnaars van de Dutch FinTech Awards

23 april 2015 Banken.nl 4 min. leestijd
Meer nieuws over

Tijdens de eerste editie van de FinTech Conference – 20 april 2015 – werden de zeven winnaars van de Dutch FinTech Awards 2015 bekendgemaakt. 50 bedrijven werden beoordeeld door 40 juryleden om de beste FinTech’ers in zeven verschillende categorieën te selecteren. Betaaldienstenaanbieder Ayden was de Overall Winner van 2015.

Fintech.nl schat dat er ongeveer 250 Nederlandse startups zijn die diensten ontwikkelen voor bankieren en betalen. Tijdens de Dutch FinTech Awards en FinTech Conference – een initiatief van FinTech Community platform Fintech.nl – streden 50 van deze FinTech bedrijven om verkozen te worden tot een van de beste van Nederland.

Winnaars Dutch FinTech Awards

VLNR: Bastiaan Burgwal (Sparkholder), Martijn Hohmann (Five Degrees), Pieter Van Der Does (Adyen), Nick Bortot (BUX), Robert der Kinderen (AcceptEmail), Pieter-Jan Goppel (Bitonic), Robin Slakhorst (Symbid), Vincent Everts (Technologie Goeroe)

Aan het einde van de eerste editie van het evenement werden tijdens een feestelijke ceremonie prijzen uitgereikt in zeven categorieën. Na beoordeling van een jury van 40 leden – allemaal experts uit FinTech-land – zijn de volgende bedrijven als winnaars van 2015 uit de bus gekomen (naam bedrijf – categorie):

AcceptEmail – Payments
AcceptEmail levert ‘simpel gezegd’ rekeningen aan in je mailbox in plaats van je brievenbus. Zowel betaler als ontvanger worden daarbij inzichtelijk op te hoogte gehouden van de status van de betaling, stelt commercieel directeur Robert der Kinderen. 

Bitonic – Bitcoin
Bitonic levert diensten op het gebied van de digitale valuta Bitcoin. Via Bitonic kunnen mensen het digitale geld aanschaffen, evenals verkopen. “Snel en vertrouwd bitcoins kopen via iDEAL bij de nummer 1 van Nederland”, aldus marketingmanager Daan Kleiman.

BUX – Personal Finance
BUX is een app waarmee gebruikers “op een eenvoudige en speelse manier” kunnen beleggen, waarbij gamification een belangrijke rol speelt. “Nieuwe gebruikers worden uitgedaagd om zich te verdiepen in de mogelijkheden van het beleggen. In het begin krijgt de gebruiker duizend funBUX om mee te beleggen, en daarna heeft de gebruiker de mogelijkheid om met ‘echt’ geld (seriousBUX) te beleggen”, licht Nick Bortot zijn innovatieve app toe.

Five Degrees – Banking & IT
FinTech bedrijf Five Degrees levert een nieuwe generatie, klantgericht core banking-pakket. Oprichter Martijn Hohmann: “Five Degrees orkestreert de bankprocessen en externe applicaties, en heeft het eigenlijk niet meer over multi-channel, maar over multi-access. En het denkt niet in klanten of medewerkers, maar in personen en rollen. Hierdoor ontstaat een 360 graden ecosysteem waarbij het aan de bank is om te bepalen wat zij wil laten zien.”

Winnaars per categorie-Dutch-FinTech-Awards

Sparkholder – Intelligence & Analytics
Om in te spelen op de moeilijkheden onder MKB ondernemingen om aan krediet te komen heeft Sparkholder een informatiesysteem ontwikkelt “waarmee MKB-bedrijven net zo inzichtelijk worden als beursgenoteerde bedrijven”, stelt oprichter Bastiaan Burgwal.

Symbid – SME Finance
Op crowdfundingplatform Symbid – in 2011 opgericht door Korstiaan Zandvliet – is reeds €7 miljoen geïnvesteerd via aandelen. Nu richt het platform zich op “het creëren een volledig fundingnetwerk”.

Adyen - Overall Winner
Alex van Groningen, initiatiefnemer van de Dutch FinTech Awards over winnaar betaaldienstenaanbieder Adyen: “De grote winnaar Adyen is opgericht in 2006 door een team van betaalmiddelenexperts met één heldere vooruitstrevende propositie: een blijvende doorbraak bieden binnen de huidige betaalmiddelenindustrie. Daarmee geeft Adyen het voorbeeld aan de hele FinTech-sector. Met een huidig klantenbestand van onder andere KLM, Vodafone, Superdry, TomTom en Mango, maken zij het mogelijk voor consumenten om te profiteren van de beste betaalfaciliteiten onder de hoogste veiligheidsstandaarden, tegen zo laag mogelijke kosten. De techniek die zij hiervoor gebruiken wordt door hen zelf ontwikkeld, wat hen de autonomie en controle geeft gecombineerd met de grote flexibiliteit en acceleratievermogen die zo karakteristiek zijn voor een goede FinTech startup.”

Volgens de juryleden is het voornaamste streven van de Dutch FinTech Awards (DFAs) om innovators in het zonnetje te zetten die de toekomst van de financiële sector vormgeven. Martijn Hohmann, CEO van Five Degrees over het winnen van de DFA in de categorie Banking & IT: “Het winnen van deze award bevestigd dat onze visie en zeer innovatieve oplossing opnieuw positief worden beoordeeld en positioneert ons duidelijk als een innovator en uitdagende partij die het bankwezen nieuw leven wilt inblazen. Banken moeten veranderen. Banken willen veranderen. Er is geen andere optie.”