Deutsche Bank: Australië is het duurste land ter wereld

20 april 2015 Banken.nl 2 min. leestijd
Profiel

Deutsche Bank heeft onlangs zijn jaarlijkse Mapping Prices onderzoek uitgevoerd om de koopkracht van verschillende landen te vergelijken. Daaruit blijkt onder andere dat op ‘date’ gaan het goedkoopste is in steden in India, en Australië gemiddeld het duurste land ter wereld is. De goedkoopste plek om een iPhone 6 te kopen is de Verenigde Staten. 

Wereldwijde koopkracht onderzoek
Sinds enkele jaren voert Deutsche Bank zijn Mapping Prices surveyonderzoek uit. Het is een tegenhanger van de Economist’s Big Mac Index, die vergelijkt hoeveel 'Big Mac' je in een land kan krijgen voor US$1 (in Oekraïne zijn Big Macs het goedkoopst). Het DB-onderzoek vergelijkt de prijzen van iets meer producten en diensten met elkaar. De Duitse grootbank kijkt onder andere naar de prijzen van een nieuwe iPhone, een paar Levi’s jeans, een taxirit, collegegeld evenals een date, een weekendje weg en een Volkswagen Golf.

Deutsche Bank - Relative price levels as implied by PPP

Australië het duurst
Deutsche Bank heeft eerst de koopkrachtpariteit (KKP; in het Engels ‘purchasing power parity’/PPP) van verschillende landen met elkaar vergeleken. Australië is nog steeds het duurste land ter wereld in vergelijking met de VS, alhoewel het gat de afgelopen jaren wel steeds verder gedicht wordt. In 2012 was de KKP nog 163,2, terwijl anno 2015 een Australische KKP van 112,4 wordt genoteerd. Het goedkoopste land ter wereld is al enkele jaren India. Opvallend is ook dat winkelen in Japan en Europa de afgelopen jaren steeds goedkoper is geworden.

De goedkoopste plek om een iPhone 6 te kopen is de Verenigde Staten. Het apparaat kost daar $650, bijna de helft van wat de smartphone in Brazilië kost – omgerekend $1.254. Levi’s 501 jeans zijn het goedkoopste in India ($34 in Mumbai), terwijl in Singapore dezelfde broek voor $103,30 over de toonbank gaat. Singapore is tevens de duurste plek om een Volkswagen Golf te kopen. De auto kost daar $112.818, meer dan 10 keer zoveel als in Mumbai waar je een Golf voor $11.345 meekrijgt.

Deutsche Bank - Cheap Date Index

In India kun je ook het goedkoopste naar de kapper, als man in Delhi ben je maar $2,40 kwijt en in Mumbai $3,70. In Zurich, Zwitserland ben je het meeste kwijt , $49,80. Ook voor een ‘date’ – door Deutsche Bank gedefineerd als een taxirit, hamburgers bij McDonald’s, wat frisdrank, twee bioscoopkaartjes en een paar biertjes – en een weekendje weg kan je het beste naar India voor $24,70 respectievelijk $507,70  (vliegticket niet meegerekend). Parijs en Londen blijven erg duur voor een weekendje, vanwege de hoge hotelprijzen, maar Sydney spant de kroon met $2.164. In San Francisco kun je volgens Deutsche Bank het minst goedkoop op de door hen omschreven date, daar ben je namelijk al gauw meer dan $100 kwijt.