Citi steekt 150 mln in crowdfunder Lending Club

17 april 2015 Banken.nl 1 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

De derde bank van Amerika – Citigroup – heeft $150 miljoen geïnvesteerd in crowdfunding-platform Lending Club. Het geld zal verleend worden onder de klanten van Lending Club. Het is de grootste lening ooit aan een peer-to-peer leenplatform.

Hoewel de Lending Club in eerste instantie een aanval is op de kredietverleningsactiviteiten van traditionele banken, gaat nu een van de grootste Amerikaanse banken met het crowdfundingplatform in zee. Citigroup heeft toegezegd $150 miljoen te willen investeren om zo samen met Lending Club leningen aan te kunnen bieden aan kredietaanvragers met lagere inkomens. Deze groep mensen komt normaal niet zoveel in aanraking met de bank, die zijn filialen voornamelijk in wijken met hogere inkomensgroepen heeft staan. Via het online platform van de crowdfunders komt de bank wel in contact met deze groep potentiële leners.

Citi steekt 150 mln in crowdfunder Lending Club

Renaud Laplanche, oprichter en CEO van Lending Club, legt uit: “Veel banken in het hele land zijn op zoek naar mogelijkheden om hun community lending inspanningen aantrekkelijker te maken voor families met laag en modaal inkomen. We zijn verheugd om het gebruik van het Lending Club platform uit te breiden om dit proces eenvoudiger te maken voor Citi en andere banken, en om te helpen de kosten van krediet te verlagen voor leners.”

Spurt naar volwassenheid
De overeenkomst tussen de grote traditionele speler en de Amerikaanse crowdfunder kan gezien worden als een teken dat crowdfunding en de rest van de peer-to-peer leenmarkt snel volwassen aan het worden is. Lending Club alleen al heeft sinds zijn oprichting in 2007 ieder jaar zijn uitgeleende bedrag verdubbeld. Anno 2015 wordt het totale uitgeleende bedrag van het platform – dat lener en uitlener met elkaar in contact brengt online – geschat op $7,6 miljard.