Stater: Zo koop je een huis in 2020

07 april 2015 Banken.nl 3 min. leestijd
Meer nieuws over

Het kopen van een huis is één van de meest emotionele en impactrijke gebeurtenissen in ons leven. Gelukkig krijgen we daarbij steeds meer hulp van technologie. Voor Stater schetst technologisch journalist Arnoud Groot een high tech scenario.

Stap 1: De slimme huizenzoeker

Wie regelmatig door Funda struint weet dat het zoeken van je nieuwe droomhuis geen eenvoudige zoektocht is. Gelukkig neemt de computer ons die moeite straks grotendeels uit handen. Op basis van ons ‘persoonlijke woonprofiel’ duikt straks een kunstmatig intelligent zoekprogramma in het enorme totaalaanbod.

Algoritmes wegen onze esthetische voorkeuren, woongeschiedenis, ruimtebehoefte, sociale status, gezinssituatie, behoefte aan specifieke voorzieningen, financiële draagkracht en andere data om in een fractie van een seconde een shortlist met ideale en beschikbare huizen te produceren.

Een huis kopen in 2020

Stap 2: De hypotheekselector

Aanbieders van hypotheken zullen in de toekomst steeds transparanter communiceren. Tegelijk gaan ze hun producten steeds meer afstellen op de persoonlijke voorkeuren van de consument. Maar hoe vind je dan tussen alle verschillende aanbieders de partij die het beste bij jouw persoonlijke voorkeuren past?

Ook dat bewerkelijke klusje kunnen we in de toekomst gewoon overlaten aan slimme software.
Zonder zelf nog informatie in te hoeven voeren gaat de hypotheekselector razendsnel tientallen aanbieders af om voor elke voorkeur en behoefte de beste voorwaarden te verzamelen. En vervolgens weegt de hypotheekselector alle verschillende factoren ook nog af om voor jou het ideale totaalpakket samen te stellen.

Stap 3: Je financiële cloudprofiel

Een huis kopen betekent dat je veel gegevens beschikbaar moet maken. Denk bijvoorbeeld aan je loonstrookje, je werkgeversverklaring, arbeidsverleden, spaarbankboekje en de vraagprijs van je droomhuis. In de toekomst hoef je al die gegevens niet meer zelf te verzamelen. Die komen namelijk automatisch bijeen in jouw persoonlijk financiële profiel, een goed beveiligd cloudbestand waar alleen jij de toegang toe hebt.

Met een simpele druk op de knop kun je er echter wel voor zorgen dat geselecteerde partijen automatisch over jouw meest actuele financiële gegevens kunnen beschikken. Bijvoorbeeld de hypotheekselector, of de hypotheekverstrekker die daardoor met behulp van jouw profiel wordt
geselecteerd. En uiteraard ook voor de notaris waar je straks je handtekening kunt gaan zetten.

Stap 4: Je financiële coach

Oké, de hypotheek is binnen en je droomhuis is werkelijkheid geworden. Maar dat betekent niet
dat je nu lekker achterover kan zitten. Tenminste niet als het aan je financiële coach ligt. Dit slimme stukje software blijft namelijk doorlopend alle informatie bekijken die er binnenkomt op jouw financiële cloudprofiel.

Hoeveel heb je bijvoorbeeld al afgelost, hoe groot is je spaardeel, wat doen je beleggingen, en klopt het dat je net een mooie salarisverhoging hebt gekregen? Bij elke belangrijke verandering in je financiële situatie krijg je een handig berichtje van je coach. Bijvoorbeeld als het voordelig is om je hypotheek over te sluiten, of juist versneld af te lossen. Dankzij je eigen coach maak jij altijd op het juiste moment de beste financiële beslissingen.