Centrale bank in Belgie pleit voor hogere banktarieven

24 februari 2015 Banken.nl 1 min. leestijd
Meer nieuws over

De Nationale Bank van België (NBB), de Belgische centrale bank, pleit voor het verhogen van de tarieven van een aantal bankdiensten zoals het elektronisch betalingsverkeer. Dat schrijft De Standaard. Met deze verhoging moeten verzwakte banken hun winstmarges verhogen.

Wijzigen tariefbeleid

Als oplossing voor de lage rendabiliteit en hoge kosten van de Belgische bankensector beveelt de NBB banken aan om hun tariefbeleid te wijzigen. Banken moeten minder aan kruisfinanciering doen: lage tarieven hanteren voor het ene product en vervolgens dit compenseren door een hoge winstmarge op andere producten. Volgens De Standaard wil NBB dat banken geleidelijk aan voor elk financieel product de ware kostprijs rekenen. Als specifiek voorbeeld van een product met een te lage winstmarge wordt de relatief goedkope elektronische betaaldienst genoemd.

Nationale Bank van Belgie

Reacties

Als reactie op het pleidooi door de NBB laat Comeos, de Belgische federatie van handel en diensten, weten dat het verhogen van de tarieven voor het betalingsverkeer indruist tegen alle logica. De kosten voor electronische betalingen moeten juist naar beneden, aldus de federatie. Ook consumentenorganisatie Test-Aankoop is deze mening toegedaan.

Het behoort volgens Test-Aankoop "zeker tot de taken en de verantwoordelijkheid van de NBB om zich te buigen over de soliditeit van de banken en een analyse te maken van een verminderde rendabiliteit van sommige (groot)banken. Maar het komt haar niet toe om de consequenties van een eventueel verminderde rendabiliteit door te schuiven naar de consument."