Geen schade door malware hack voor Nederlandse banken

16 februari 2015 Banken.nl 1 min. leestijd

Afgelopen weekend werd bekend dat hackers vermoedelijk voor $1 miljard hebben gestolen bij banken wereldwijd. Dit stelt het Russische computerbeveiligingsbedrijf Kaspersky. De banken in Nederland hebben onderzoek gedaan en zien geen reden om aan te nemen dat hun rekeninghouders of zijzelf hierdoor schade hebben geleden, aldus Betaalvereniging Nederland.

Werkwijze

De criminelen zouden het geld hebben gestolen door malware te installeren op computers van bankmedewerkers. Op basis van de gekregen informatie konden de hackers de processen binnen een bank exact nabootsen om vervolgens met de zogeheten remote access tools controle te krijgen over de computers van medewerkers. Op deze manier is het ze gelukt om bij tientallen banken geld door te sluizen naar hun eigen rekeningen.

Hackers

Geen schade voor Nederlandse banken

In een reactie liet Betaalvereniging Nederland weten dat de Nederlandse banken bekend zijn met de wereldwijde digitale inbraken bij banken. De banken in Nederland hebben onderzoek gedaan en zien geen reden om aan te nemen dat hun rekeninghouders of zijzelf hierdoor schade hebben geleden. Waar nodig zijn preventieve maatregelen genomen.