ABN AMRO kantoren en datacenters over op windenergie

15 januari 2015 Banken.nl 2 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

ABN AMRO heeft een meerjarig contract met Eneco getekend om de komende jaren stroom af te nemen voor al zijn kantoren en datacenters. Het betreft energie die uitsluitend afkomstig is van windparken uit Nederland.  ABN AMRO verbruikt jaarlijks zo’n 115 gigawattuur aan stroom voor zijn bankfilialen en datacenters.

ABN AMRO over op windenergie
In lijn met haar duurzame ambities is ABN AMRO overgestapt op windenergie van Eneco. De bank had al een contract lopen met Eneco voor de afname van stroom en gas tussen 2010-2015, maar inmiddels hebben ABN AMRO en Eneco een overeenkomst gesloten waarbij de bank voor alle filialen en data centers van ABN AMRO uitsluitend windenergie gaat afnemen. Ieder jaar verbruiken de kantoren en datacentra van de bank zo’n 115 gigawattuur. ABN AMRO zal ten aanzien van hun gasverbruik deels overstappen op groengas uit Nederlandse biogasprojecten.

ABN AMRO - Windenergie

NS, Google & Amazon
Ook buiten de bankensector nemen steeds meer organisaties hun maatschappelijke verantwoordelijkheid en tonen zij hun ‘groene’ ambities. De afgelopen tijd gingen diverse bedrijven ABN AMRO voor met hun keuze voor wind- of andere vormen van hernieuwbare energie.

Zo heeft de Nederlandse Spoorwegen (NS) meerdere treinen in Nederland, die worden aangedreven door stroom opgewekt uit windenergie. Doelstelling voor 2018 is dat alle treinreizen volledig klimaatneutraal moeten zijn. Het jaarlijkse stroomverbruik van 1,4 miljard kilowattuur zal volgens de NS dan hernieuwbaar zijn en dagelijks zullen dan zo’n 1,2 miljoen treinreizen klimaatneutraal verlopen.

Ook technologiegigant Google zal zijn nieuwe datacentrum in Eemshaven vanaf 2016 uitsluitend voorzien van stroom uit windenergie. In lijn met zijn ambitie om zijn datacenters zo veel mogelijk duurzamer te maken, ging Google een contract aan met Eneco voor de periode van tien jaar.

Tenslotte opereert bijvoorbeeld ook internetreus Amazon sinds eind vorig jaar – bij drie van zijn datacenters – volledig CO2-neutraal. Voor de toekomst wil Amazon zijn gehele infrastructuur voorzien van stroom uit hernieuwbare energiebronnen.