NVB: Banken geven meer inzicht in kosten van beleggen

08 januari 2015 Banken.nl 1 min. leestijd

Zeven Nederlandse banken gaan vanaf dit jaar meer informatie geven over de kosten van beleggen. Dat meldt de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB). De extra informatie op de websites van banken moet de klant meer inzicht geven in de totaalprijs die hij betaalt. De volgende stap die banken willen zetten is om de belegger ook individueel en achteraf een overzicht van zijn daadwerkelijk gemaakte kosten te bieden.

Beter inzicht in totaalkosten beleggen

Naast de kosten die een belegger betaalt aan zijn bank, betaalt hij fondskosten voor elk fonds dat hij aanhoudt. Fondskosten zijn kosten die de fondsbeheerder maakt voor het beheren van een beleggingsfonds. Deze kosten waren al beschikbaar via de zogeheten Essentiële Beleggersinformatie (EBI). Echter, deze waren voor klanten niet altijd eenvoudig mee te nemen in een berekening van de totale kosten.

Door gebruik te maken van rekenvoorbeelden die zijn toegespitst op specifieke klantgroepen, kunnen banken hun klanten een beter inzicht geven in deze kosten. Door deze kosten naast de kosten te zetten die de bank rekent, op één heldere overzichtspagina, krijgt de klant meer inzicht in de totaalprijs die hij betaalt.

NVB - Beleggen

In eerste instantie zullen ABN AMRO, ING, Rabobank, SNS, ASN, Regiobank en Van Lanschot beginnen met deze nieuwe service voor beleggers. Andere banken hebben aangegeven dat zij snel zullen volgen.

Volgende stap

De volgende stap die banken willen zetten is om de belegger ook individueel en achteraf een overzicht van zijn daadwerkelijk gemaakte kosten te bieden. Banken verwachten dat zij dit overzicht vanaf 2016 aan klanten kunnen bieden.