ABN AMRO stelt prijsstijging woningen naar beneden bij

24 december 2014 Banken.nl 2 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

ABN AMRO verwacht dat de prijzen van woningen in Nederland volgend jaar met 1% zullen stijgen. Eerder ging de bank nog uit van een stijging van 2%. Aanleiding van het naar beneden bijstellen van de prijsstijging is de verlaging van de maximale hypotheek in 2015 als gevolg van strengele regels.

Stijging iets minder sterk vanwege aanpassing regels

Het Nibud stelt jaarlijks het maximale bedrag vast dat mensen op basis van hun inkomen mogen lenen. Vanaf 2015 houdt het Nibud in haar calculaties onder andere rekening met de eventuele komst van kinderen, de eventuele noodzaak tot mantelzorg en onvermijdelijke uitgaven bij ziekte of een handicap. Als gevolg van deze mogelijke uitgaven, blijft er minder geld over voor wonen en mogen huishoudens – afgezet tegen hun inkomen – dus minder hypotheek opnemen dan voorheen.

ABN AMRO - Huizenprijzen

'Wijziging valt relatief mee'

Philip Bokeloh, econoom bij ABN AMRO: “De wijziging valt relatief mee. Tegenover de vermindering van het maximale hypotheekbedrag staat de opleving van de economie, de verbetering van de arbeidsmarkt en de lage rente. Verder is natuurlijk ook het herstel van het vertrouwen in de huizenmarkt van belang. “

Prognose aantal woningverkopen bijgesteld

Het Economisch Bureau van ABN AMRO stelt ook de prognoses voor het aantal woningverkopen licht bij. Eerder ging het Economisch Bureau uit van 5% meer transacties in 2015. Inmiddels houdt ABN AMRO rekening met een stabilisatie. Bokeloh: “Op zichzelf is stabilisatie geen slechte prestatie. Volgend jaar profiteert de markt niet meer van extra transacties, die voortkomen uit de starterslening of de verruiming van de schenkingsvrijstelling. Voor de woningverkopen geldt dat de economische opleving, de lage rente en het herstel van vertrouwen van groot belang zijn.”

‘Aantrekkelijk moment om huis te verkopen’

Een groeiend aantal Nederlanders vindt dat het een aantrekkelijk moment is om hun huis te verkopen. Zo blijkt uit onderzoek van ABN AMRO dat volgens ruim een kwart van de huishoudens (26%) het nu een goede tijd is om de woning te verkopen. Een halfjaar geleden was dat nog 15%. Een grote meerderheid van de Nederlanders (77%) vindt het een goed moment om een huis te kopen. Een halfjaar geleden was dit nog 69%.