BinckBank en Achmea beste financiele jaarverslag

28 november 2014 Banken.nl 2 min. leestijd
Profielen
Meer nieuws over

BinckBank en Achmea winnen de 61de editie van de FD Henri Sijthoff-prijs* voor de beste financiële verslaggeving. In dit onderzoek zijn de corporate websites van ondernemingen beoordeeld op de kwaliteit van de online financiële verslaglegging. Voor het eerst in het 61-jarig bestaan van prijs zijn er geen nominaties bij de elite van de 25 AEX-fondsen. Dat meldde het Financieele Dagblad eerder.

BinckBank en Achmea winnen FD Henri Sijthoff-prijs

BinckBank en Achmea winnen de FD Henri Sijthoff-prijs voor de beste financiële verslaglegging. Achmea in de categorie niet-beursgenoteerde ondernemingen en BinckBank in de categorie mid- smallcap. Dit blijkt uit onderzoek van internetadviesbureau Jungle Minds uitgevoerd in opdracht van Het Financieele Dagblad. Vorig jaar voerde Heineken nog de ranglijst aan met een totaalscore van 78%.

De jury prijst het verslag van BinckBank vanwege de sterkte-zwakteanalyse, de strategische doelstellingen en de vergelijking met concurrenten. Bij Achmea was de jury enthousiast over de weergave in het jaarverslag van “wat er gebeurt in de maatschappij en hoe dit de positie en kansen van Achmea beïnvloedt". Ook was de jury lovend over de “prima uiteenzetting van de strategie” en de goede analyse van de sterktes en zwaktes in het jaarverslag van Achmea. 

BinckBank en Achmea hebben beste financiele jaarverslag

De coöperatieve verzekeraar ontving de prijs voor het jaarverslag in de categorie niet-beursgenoteerde ondernemingen.

De jury van de FD Henri Sijthoff-prijs was met name positief over weergave in het jaarverslag van “wat er gebeurt in de maatschappij en hoe dit de positie en kansen van Achmea beïnvloedt". Ook was de jury lovend over de “prima uiteenzetting over de strategie” en de goede analyse van de sterktes en zwaktes in het jaarverslag van Achmea.

 

 

 

Jaarverslagen van de 25 grootste bedrijven zijn niet verbeterd

Voor het eerst heeft de jury besloten om de prijs in de categorie AEX niet toe te kennen. Volgens de jury waren de jaarverslagen van de 25 bedrijven met de grootste beurswaarde van Nederland onvoldoende verbeterd. Volgens de jury “is het jaarverslag enerzijds teveel een reclameboodschap met veel foto’s en ronkende teksten, en levert het anderzijds door de juridisering onleesbare teksten op.”

Daarnaast moeten bestuurders verder hun nek uitsteken en in hun jaarverslag meer aandacht schenken aan de toekomstplannen van hun onderneming. Die wens uitten beleggers en analisten tijdens een rondvraag door Het Financieele Dagblad.

* Sinds 1954 reikt het FD jaarlijks de ‘FD Henri Sijthoff-Prijs’ uit, met als doel het stimuleren van betere financiële communicatie en rapportage door ondernemingen. Aanvankelijk gold de prijs als onderscheiding voor het beste papieren jaarverslag, sinds 2002 is ook de informatievoorziening die via de corporate website plaatsvindt een belangrijk onderdeel in de jurering.